Ένα «πράσινο κύμα» σάρωσε τη Γαλλία στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος LREM (Η Δημοκρατία Εμπρός), να κατατοπίζονται με εξαίρεση τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Ανατροπές έφεραν οι δημοτικές εκλογές με ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων, που επικρατούν σε πόλεις «κλειδιά» όπως η Λιόν, το Στρασβούργο και η Μασσαλία «σπάζοντας» προπύργια ετών που κατείχαν συντηρητικοί και σοσιαλιστές

powered by Rubicon Project

Για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος προέκυψε μια αναμενόμενη ήττα και ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τις πολιτικές του φιλελεύθερου πολιτικού.

Η εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη με τρεις μήνες καθυστέρηση και με αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού. Με εξαίρεση τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ ο οποίος πέτυχε μια άνετη νίκη στη Χάβρη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, το LREM δεν είχε την ίδια τύχη στους μεγάλους δήμους.

Η νύχτα των Πρασίνων

Οι Πράσινοι είχαν την καλύτερη εκλογική τους βραδιά και πλέον δικαίως θα πρέπει να θεωρούνται ρυθμιστές της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Έχοντας επικρατήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, συγκεντρώνουν τα βλέμματα των αναλυτών καταφέρνοντας να επικρατήσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε περισσότερους από 4.500 δήμους.

Μεταξύ των πόλεων όπου κυριαρχούν είναι η Λιόν -με δήμαρχο τον πρώην υπουργού Εσωτερικών του Μακρόν, Γκάρντ Κολόμπ για δεκαετίες- και η Μασσαλία η οποία έχει στη διοίκησή της στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) της Λε Πεν κατάφερε μια σημαντική νίκη στο δήμο Περπινιάν, δίπλα στα σύνορα με την Ισπανία. Συνολικά κατάφερε να κερδίσει εφτά δήμους.

Οι συμμαχίες

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αποδείχθηκαν αποφασιστικοί σύμμαχοι των σοσιαλιστών υποψηφίων σε αρκετές σημαντικές πόλεις με κυριότερη όλων το Παρίσι όπου η δήμαρχος Άνν Χιντάλγκο επανεξελέγη με σχεδόν το 50% των ψήφων. Σημαντικός παράγοντας για να σπάσει η κυριαρχία των Δεξιών αποδείχθηκε και η συμμαχία με την Αριστερά. Αντίθετα οι επιλογές του Μακρόν για συμμαχίες με συντηρητικούς υποψηφίους δεν απέδωσαν καρπούς.

Ο πονοκέφαλος Μακρόν

Η μεγαλύτερη νίκη της νύχτας για τον Γάλλο πρόεδρο αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγάλο του πονοκέφαλο. Ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Φίλιπ επανεκλέχθηκε εύκολα δήμαρχος της Χάβρης, κερδίζοντας περίπου το 59% των ψήφων.

Η εμπιστοσύνη του κόσμου στον Φιλίπ περιπλέκει τα σχέδια του Μακρόνσχετικά με το αν θα προχωρήσει στην αντικατάστασή του από τη θέση του πρωθυπουργού, αναφέρει το POLITICO.

Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής

Ιστορικά χαμηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής που έφτασε στο 41%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ipsos. Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο με σημαντικότερους την πανδημία και την τρίμηνη καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Μακρόν εξέφρασε την «ανησυχία του για τη χαμηλή προσέλευση», σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.