Μετά το τοπικό lockdown που επέβαλαν οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην ευρύτερη περιοχή του Γκίτερσλο, αλλά και στη γειτονική περιοχή Βάρεντορφ, στις οποίες ζουν συνολικά 650.000 άνθρωποι, σε καραντίνα τέθηκαν οι πάνω από 200 ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος στο ανατολικό Βερολίνο, μετά τον εντοπισμό 44 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες στο Φρίντριχσχαϊν, μεταξύ των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό είναι και παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, τα οποία ήδη ενημερώθηκαν και πλέον στους χώρους αυτούς διενεργούνται εκτεταμένα τεστ.

Στους ενοίκους του συγκροτήματος επιβλήθηκε καραντίνα, με τις υπηρεσίες του Δήμου να αναλαμβάνουν πλέον να φροντίζουν για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και φάρμακα

Στο μεταξύ, γερμανοί επιδημιολόγοι προειδοποιούν για «σιωπηλή επιστροφή» του κορονοϊού. Ανάμεσά τους και ο επιφανής Κρίστιαν Ντόρστεν, από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, ο οποίος τονίζει ότι στη παρούσα φάση είναι καθοριστικό να αποτραπεί μια εξάπλωση του ιού και σε άλλα σημεία της Γερμανίας.

Αρκετοί επιδημιολόγοι επιρρίπτουν στον τοπικό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ολιγωρία στην επιβολή έγκαιρων περιοριστικών μέτρων, δηλώνοντας ότι και στο ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία η άμεση αντίδραση των αρχών αποδείχθηκε καθοριστική για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στη χώρα έφθασε, σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λόγω των διαφόρων νέων εστιών στη χώρα στο 2,76. Όπως όμως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ, o εν λόγω «ευαίσθητος» δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση στη Γερμανία μόνο το τελευταίο τετραήμερο και ότι η αύξηση οφείλεται στα κρούσματα στα σφαγεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στις διάφορες συναθροίσεις.

Ο άλλος δείκτης, ο «σταθερός», που αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα των κρουσμάτων για το περασμένο 10ήμερο βρίσκεται στο 1,83. Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 1.000 τη μέρα, ενώ τον Απρίλιο τα κρούσματα ήταν καθημερινά μερικές χιλιάδες.

Όπως ανακοίνωσε επίσης το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, άλλοι 19 ασθενείς υπέκυψαν λόγω COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν 587 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. 

Πλέον, ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης ανέρχεται σε 8.914 νεκρούς, επί συνόλου 191.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Efsyn.gr