ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤAΧΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Το σκοτεινό και μη ελεγχόμενο παγκόσμιο εμπόριο δακρυγόνων τροφοδοτεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της αστυνομίας, ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες ανά τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα νέο εργαλείο που αναλύει την ανεξέλεγκτη κατάχρηση των φορέων ελέγχου των διαδηλώσεων παγκοσμίως.

Η έκθεση Δακρυγόνα Αέρια: Έρευνα, είναι ο διαδραστικός ιστότοπος πολυμέσων της οργάνωσης που εξετάζει τι είναι αρχικά τα δακρυγόνα, πώς χρησιμοποιούνται και καταγράφει πολλές περιπτώσεις κατάχρησης από τις αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως, συχνά με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου ιστότοπου είναι πάρα πολύ επίκαιρη. Συμπίπτει με την επέτειο της έναρξης χρήσης του μαζικού μπαράζ δακρυγόνων από την αστυνομική δύναμη του Χονγκ Κονγκ εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων – που πρόσφατα εκτυλίχθηκε εκ νέου – και καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις σε δεκάδες πόλεις γύρω από τις ΗΠΑ βομβαρδίζουν διαδηλωτές/ριες με δακρυγόνα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε η χρήση δακρυγόνων είναι ένας «ασφαλής» τρόπος για να διαλυθούν τυχόν βίαιες συγκεντρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε πιο επικίνδυνες τεχνικές. Ωστόσο, η ανάλυσή μας αποδεικνύει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν θηριώδη κατάχρηση τους,» δήλωσε ο Sam Dubberley, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης του Προγράμματος Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει την κατάχρηση δακρυγόνων αερίων από την αστυνομία με πολλούς τρόπους:

  • Χρήση σε μικρούς/στενούς χώρους
  • Πυροβολισμό/εκτόξευση απευθείας σε άτομα
  • Χρήση υπερβολικών ποσοτήτων
  • Χρήση σε ειρηνικές διαμαρτυρίες
  • Χρήση εναντίον ομάδων που μπορεί να μην μπορούν να τραπούν σε φυγή εύκολα ή που είναι πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις των αερίων, όπως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία