Στο ανατολικότερο άκρο του λιµανιού, στον επιβλητικό βράχο-ακρωτήρι, που έχει θέα στο πέλαγος και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένοι φορείς, συλλογικότητες, πολίτες κι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στην Τήνο για να διαδηλώσουν ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εγκαταστάσεων στο νησί τους.

Επέλεξαν αυτό το σημείο για συμβολικούς λόγους, ώστε να φαίνονται στους άλλους νησιώτες που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, καθώς ταυτόχρονα με τη δική τους κινητοποίηση, διαδήλωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στη μετατροπή των τόπων τους σε βιομηχανική ζώνη, πραγματοποιούν επίσης οι κάτοικοι της Αμοργού, της Άνδρου, της Νάξου, της Πάρου, της Σίφνου και της Σαντορίνης.

Θέλουν να καταστρέψουν το χειροποίητο νησί

“Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά. Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά”, είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι τονίζουν ότι η τοποθέτηση δεκάδων ανεμογεννητριών στο νησί τους θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της ιστορικής φυσιογνωμίας του (χειροποίητο νησί το έχει αποκαλέσει ο Κορνήλιος Καστοριάδης), σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πτώση του τουριστικού ενδιαφέροντος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ήδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα οποία επισκέπτες ρωτούν αν βρίσκεται κοντά σε ανεμογεννήτρια το χωριό που θα μείνουν.

Η κινητοποίηση γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό πολιτών στην περιοχή Πράσσα, όπου επιχειρείται να εγκατασταθούν οι τρεις ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ. Οι διαδηλωτές είχαν βρεθεί σε δρόμο που οδηγεί στην εγκατάσταση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχιση του έργου, για το οποίο ξεκίνησαν επίτηδες οι εργασίες μέσα στην πανδημία, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση είχε ξεκάθαρα ειρηνικό χαρακτήρα, η αστυνομία, που είχε επιστρατεύσει αστυνομικούς και από τα υπόλοιπα νησιά, επιχείρησε και κατάφερε να προκαλέσει τεχνητή ένταση. Ακούγονταν εντολές όπως «Να συλλάβετε και γυναίκες», ενώ αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν και να ρίξουν κάτω ηλικιωμένους, δικαιολογούμενοι μετά ότι είχαν.. εντολές. «Τι να κάναμε».

Πολύ εύκολα θα μπορούσε επίσης από μια σπρωξιά ένα άνθρωπος να πέσει στο κενό, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο που σημειώθηκε η ένταση ο δρόμος είναι στενός και οι πλαγιές απότομες. Παρόλα αυτά και παρά τις αναίτιες συλλήψεις 9 ατόμων που ακολούθησαν,  για τις οποίες έφτασε να πάρει θέση ακόμη και η τοπική Καθολική εκκλησία, σε αντίθεση με την Ορθόδοξη που συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στο κοινωνικό αίσθημα, οι κάτοικοι του νησιού όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα τους, συμπράττοντας με τα υπόλοιπα τοπικά κινήματα που αναπτύσσονται στα κυκλαδονήσια.

Επιπλέον στις 3 Ιουνίου εκδικάζονται οι προσφυγές για την αίτηση ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αφορά την εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών στα νησιά της Άνδρου, της Νάξου, της Τήνου και της Πάρου, οι οποίες έχουν μειωθεί σε 76 λόγω της τροποποίησης της σχετικής άδειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η απόφαση προβλέπει επίσης τη μείωση του αριθμού των αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά από 9 σε 7 και του οδικού δικτύου των συνοδών έργων από 52,6 χιλιόμετρα σε περίπου 40 χιλιόμετρα. Τις προσφυγές έχουν καταθέσει οι 4 εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η εκδίκαση της υπόθεσης που κρατά από το 2014, θα αναβληθεί για μία ακόμη φορά.

Το τσιμέντο για κάθε ανεμογεννήτρια ισοδυναμεί με πενταόροφη πολυκατοικία

«Ο στόχος μας είναι να μην μείνει ούτε μια ανεμογεννήτρια στην Τήνο. Χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Να σταματήσουν τα πάντα και μετά να κάνουμε μια κουβέντα για το τι θέλουμε και πώς το θέλουμε» μας λέει από την πλευρά της κάτοικος και μέλος του κινήματος.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής οι άνθρωποι εδώ μας λένε επίσης ότι «το τσιμέντο που θα πέσει για κάθε ανεμογεννήτρια που είναι τα κυβικά μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, πιστεύετε ποτέ, ακόμη και σε 100 χρόνια που θα έχει βελτιωθεί η τεχνολογία, ότι θα εξορύξει κανείς το τσιμέντο απ’ τα βουνά μας; Ποτέ δεν θα το εξορύξει θα μείνει μέσα».

Νέο ομόφωνο ψήφισμα από τη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Να σημειώσουμε επίσης ότι προχτές η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην έκδοση νέου ομόφωνου ψηφίσματος για τις ανεμογεννήτριες. Στο ψήφισμα καταδικάζει «τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20/5/2020, την παρουσία Αστυνομικής Δύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων.» Συμπαραστέκεται «στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού.»

Κι επαναλαμβάνει ότι ζητά «την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.»