Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται μαζί στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια, με την εξάπλωση του κορονοϊού να μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα γι’ αυτούς, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει… μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης! ● Ο Συνήγορος του Πολίτη εμπόδισε την έξωση από διαμέρισμα βασανισμένου πρόσφυγα από το Κονγκό.

Μπορεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να κλείνει τα αυτιά στις επείγουσες εκκλήσεις να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά για λόγους προστασίας από την πανδημία, ωστόσο ο υπουργός Νότης Μηταράκης ανακοινώνει μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης για το τέλος του έτους και για το 2021.

«Χιλιάδες νέες θέσεις διαμονής στο πρόγραμμα ESTIA II με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών» επιγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Οπως σημειώνει, αναμένεται η αύξηση των θέσεων στέγασης σε διαμερίσματα από 25.516 σε 30.000 στο τέλος του έτους και σε 40.000 το 2021.

Επιπλέον, το υπουργείο αναμένει να εκκενωθούν 6.000 θέσεις στέγασης σε διαμερίσματα τον Ιούνιο, όταν αρχίσει να ισχύει η νομοθετική ρύθμιση που δίνει περιθώριο ενός μήνα ώστε να εκκενώσουν τα διαμερίσματα όσοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου. Η ισχύς της διάταξης αναβλήθηκε μέχρι τις 31 Μαΐου λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα θα περάσει από την Υπατη Αρμοστεία στο υπουργείο μέσα στο έτος, κάτι που σχεδιαζόταν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Δουλεύουμε πολύ στενά με το υπουργείο για να γίνει η μεταφορά της διαχείρισης με τρόπο υπεύθυνο, με όρους που θα εξασφαλίζουν την ποιότητα του προγράμματος που έχει δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν προσφέρει μόνο φιλοξενία με τη στενή έννοια, αλλά και κοινωνικές παροχές που διευκολύνουν τη μελλοντική ένταξη των προσφύγων», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία.

Φρένο στις εξώσεις από δομές και στη διακοπή της χρηματικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο βάζει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ύστερα από επείγουσα έκκληση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Οπως επισημαίνει η οργάνωση, ο Ντ. Λ. από το Κονγκό, πιστοποιημένο θύμα βασανιστηρίων, με αναπηρία στο χέρι και ζήτημα ψυχικής υγείας, είχε κληθεί να παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματός του στις 21 Μαρτίου.

«Το αποτέλεσμα τυχόν έξωσης του αιτούντος και, κατά συνέπεια, το έλλειμμα στέγασής του δεν συμβάλλει στην πρόληψη της δικής του και της δημόσιας υγείας, αντιθέτως αντιστρατεύεται κάθε μέτρο πρόληψης της Πολιτείας», υπογράμμισε ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Ντ. Λ. δεν μπορούσε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απόρριψης του αιτήματός του για άσυλο, καθώς δεν λειτουργούν τα διοικητικά Πρωτοδικεία λόγω κορονοϊού.

Θετική υπήρξε η ανταπόκριση της Διεύθυνσης Προστασίας Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου, που διέταξε να παραμείνει στο διαμέρισμα ο πρόσφυγας και να συνεχίσει να παίρνει χρηματική ενίσχυση μέχρι να ξαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια.