Η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση (υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές) να καταθέσουν τον μισό μισθό τους για τους επόμενους δύο μήνες βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζει, μιλώντας για «υποχρεωτική» και όχι «προαιρετική» μείωση, και το ΚΚΕ να κατηγορεί αλλήλους για υποκρισία και δημαγωγία.

«Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους»

Από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Mε μια κίνηση που είχε έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες όλη την κυβέρνηση (υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές) να καταθέσουν τον μισό μισθό τους για τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να ενισχυθεί ο ειδικός λογαριασμός κατά του κορονοϊού.

Το κάλεσμα έγινε από τους λογαριασμούς του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανάρτηση ανέφερε επίσης ότι «όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης». Ταυτόχρονα σημείωνε πως «απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Ομως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Τρίμηνες μειώσεις

Λίγο αργότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση πήγε ακόμα πιο πέρα το θέμα, θέτοντας ζήτημα «υποχρεωτικής» και όχι «προαιρετικής» μείωσης των βουλευτικών μισθών αλλά και «των αποδοχών όλων των κρατικών αξιωματούχων», αυξάνοντας το χρονικό διάστημα σε τρεις μήνες. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως η πρόταση του κ. Μητσοτάκη «δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό».

«Επιπλέον», σημείωνε στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, «προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (Γ.Γ., ειδικούς Γ.Γ., προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κ.λπ.), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα». Η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε αναπάντητη από τη Ν.Δ., σχόλιο της οποίας έκανε λόγο για «αντικείμενο πλειοδοσίας». Ειδικότερα, στο σχόλιο επαναλαμβανόταν η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης» και σημείωνε ότι «μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

ΚΚΕ: Πάγια πρότασή μας

Το ΚΚΕ από την πλευρά του έκανε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «αν θέλουν, μπορούν να υιοθετήσουν την πάγια πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη -και όχι μόνο επ’ αφορμή της πανδημίας- δραστική μείωση των μισθών βουλευτών κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων.

Αυτή η πρόταση ισχύει πάντα, πόσο μάλλον σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο λαός υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς και από τα μέτρα κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας». Η ανακοίνωση του Περισσού κατέληγε ως εξής: «Ολα τα άλλα έχουν στοιχεία υποκρισίας και δημαγωγίας αυτές τις δύσκολες ώρες και στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε: «Επικροτώ την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και ανταποκρίνομαι άμεσα στο κάλεσμά του. Ολοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία». Την ίδια αντίδραση είχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι επίσης θα παραχωρήσει το 50% του μισθού του για τους επόμενους δύο μήνες. Το ίδιο έπραξε και ο Νικόλαος Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Πέντε ΜΕΘ από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να ενισχύσει το ΕΣΥ με τη διάθεση πέντε σύγχρονων κλινών ΜΕΘ. Αυτό έγινε γνωστό από ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά στα social media, όπου η πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Από την προηγούμενη Παρασκευή, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία διάθεσης στο ΕΣΥ, πέντε σύγχρονων κλινών ΜΕΘ. Απευθύνθηκα σήμερα (σ.σ. χθες) στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου η πρωτοβουλία αυτή να γίνει ισχυρότερη, με την συμμετοχή όλων των βουλευτών. Είναι προφανές ότι, αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, το Κίνημα Αλλαγής, με εντολή μου, θα προχωρήσει μόνο του».