Τις προτάσεις του για τα εργασιακά και τη στήριξη των εργαζόμενων, που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η σημερινή υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της σε ολόκληρη την κοινωνία, αποτέλεσε για την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πρόσχημα και αφορμή για εισαγωγή ρυθμίσεων που διαλύουν κάθε έννοια προστατευτισμού που διαπνέει το εργατικό δίκαιο».

Επίσης σημειώνεται ότι: «Οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στην έσχατη ένδεια με τα μέτρα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με το υποτιθέμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», με την ουσιαστική θέσπιση ως βασικού κανόνα της εργατικής πολιτικής της κυβέρνησης τη μερική απασχόληση, τη διευκόλυνση των απολύσεων και τη μετατροπή του μισθού σε φιλοδώρημα». 

Οι προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την εργασία είναι οι εξής:

 1. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις και οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση που έγιναν από 1η Μαρτίου 2020 και να ακυρωθούν οι «συμβατικές» μετατροπές των όρων εργασίας (ωράρια, μισθοί κλπ.).
 2. Καταβολή του Δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι τη Μ.Τετάρτη με επιδότηση, αν απαιτείται, από το κράτος.
 3. Κατάργηση της κατάπτυστης διάταξης του άρθρου ένατου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη και που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές.
 4. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου δωδέκατου της από 20-3-2020 ΠΝΠ, με την οποία οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην επίταξη απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας 
 5. Να θεσπιστούν αυστηρές και συγκεκριμένες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους εργοδότες δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων (χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, καταβολή μισθού στις μη παρέχουσες εργασία ευπαθείς ομάδες, εικονικές και ψευδείς δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας κλπ.)
 6. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η έκτακτη κατάσταση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 7. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο και τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
 8. Καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.) χωρίς εξαιρέσεις. 
 9. Επέκταση του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων και σε όσους εργάζονται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις (έργου, μπλοκάκια κλπ.)
 10. Μετάθεση του χρόνου λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με αναστολή του χρονικού διαστήματος της κρίσης, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι αυτοί να δικαιούνται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση
 11. Να επεκταθεί η άδεια ειδικού σκοπού: α) στους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα που τα παιδιά τους ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακό σταθμό, κατά τα πρότυπα σχετικής ρύθμισης για το Δημόσιο, β) σε εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία, ανεξάρτητα αν αυτά είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία. 

Για την υγειονομική κρίση 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίση το ΕΚΑ προτείνει:

 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με περαιτέρω προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων και οι υπηρεσίες των ιδιωτών ιατρών. 
 • Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών δομών.
 • Να στελεχωθεί επαρκώς το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) καθώς ενώ έχει αναλάβει τα πάντα στον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Ελλάδας και είναι σε επιφυλακή εδώ και ένα μήνα δεν έχει επαρκή αριθμό εργαζομένων.
 • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Άμεσες προσλήψεις στα κρατικά Μέσα Μεταφοράς για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατικού κοινού.
 • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
 • Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. 
 • Οι ευπαθείς ομάδες και οι εγκυμονούσες να απέχουν υποχρεωτικά από την εργασία τους και να διασφαλιστεί με συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα, ότι ο εργοδότης καταβάλει το μισθό τους
 • Να επικαιροποιηθεί άμεσα σε κάθε επιχείρηση η Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου ως προς την αξιολόγηση του κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού.
 • Δωρεάν διανομή όλων των αναγκαίων υγειονομικών προϊόντων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και εντατικοί έλεγχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 • Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις απαιτείται ενίσχυση της σταθερής κρατικής χρηματοδότησης.