Την ρατσιστικής έμπνευσης κατασκευή πλωτού φράχτη στο Αιγαίο κατά προσφύγων και μεταναστών επιβεβαίωσαν σήμερα με δηλώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Μπορεί στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού-εξπρές διάρκειας πέντε ημερών να αναφέρεται η αγορά μηχανημάτων πλωτού φράγματος με τεχνικά χαρακτηριστικά όπως αυτών για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ωστόσο ο Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε ότι στόχος είναι η ενίσχυση προστασίας των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ANT1 ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προμηθευτεί τέτοιου είδους εξοπλισμό για την κατασκευή του φράχτη 2.700 μέτρων κάνοντας λόγο για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένα σημεία σε πρώτη φάση.

«Θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό πράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια δέκα σκαφών από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή.  Άλλωστε, ο υφυπουργός Εθνικής είναι ο εμπνευστής του αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχεδίου κόστους 500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων μετέδωσε και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει πλωτό φράκτη για να κρατήσει έξω τους μετανάστες».

Το πλωτό φράγμα θα έχει δίχτυ ύψους 1,1 μέτρου και βυθίσματος 60 εκατοστών, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες. Όμως,δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.

Στο ευρωκοινοβούλιο έφερε το θέμα το ΚΚΕ 

Να παρθούν πίσω τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτά φράγματα-παγίδες προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, κατά συζήτηση για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ίδιος κατήγγειλε το απαράδεκτο σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και την υποκριτική ανησυχία των Βρυξελλών «για την προστασία ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, ασυνόδευτων και όσων αναμένουν οικογενειακή επανένωση όταν η ΕΕ, εσείς και οι σύμμαχοί σας είστε που προωθείτε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γιατί η πολιτική καταστολής είναι αυτή που οδηγεί σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σχεδιάζει στο Αιγαίο ως και πλωτά φράγματα-παγίδες για τους μετανάστες και πρόσφυγες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανοίγοντας δρόμο για νέες πολύνεκρες τραγωδίες».

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής κάλεσε την αρμόδιο Επίτροπο να τοποθετηθεί. «Με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το Δουβλίνο εγκλωβίζετε τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε άθλιες συνθήκες» προσέθεσε ο Κ. Παπαδάκης σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «το ψευτοδίλημμα ανάμεσα σε κλειστά κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας της ΝΔ και ανοιχτά τύπου Μόριας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και είναι απαράδεκτα. Έχουν άλλωστε κοινή κατάληξη τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων, την περιστολή των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδάκης κατέληξε λέγοντας το εξής: «Ενάντια στην επικίνδυνη ευρωενωσιακή πολιτική και τον εθνικισμό, απαιτούμε μετάβαση των αιτούντων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα με γρήγορες διαδικασίες. Κανένας ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος, απροστάτευτος χωρίς εκπαίδευση, μακριά από την οικογένειά του».