Το κόμμα της Κέικο Φουχιμόρι (Λαϊκή Δύναμη, FP), κόρης του πρώην δικτάτορα του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, και οι σύμμαχοί του ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών της 26ης Ιανουαρίου. Το FP, που κατείχε την πλειοψηφία στην απερχόμενη Βουλή, κατέκτησε την πέμπτη θέση και συνοδοιπόροι του, όπως το ιστορικό κόμμα APRA, δεν κατάφεραν καν να μπουν στο Κοινοβούλιο.

Αλλά, πέραν αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δυσοίωνα. Ενας πρώην χουντικός, που δικάστηκε για δολοφονία και βιασμό, ήταν ο πλέον ψηφισμένος υποψήφιος, δεύτερη σε ψήφους δύναμη αναδείχθηκε ένα ακραία συντηρητικό ευαγγελικό μόρφωμα και τρίτη, ένα ριζοσπαστικό ξενοφοβικό κόμμα.

Το νέο Κοινοβούλιο είναι βαθιά κατακερματισμένο και η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή της κεντροδεξιάς Λαϊκής Δράσης (AP), κατέχει μόλις 24 από τις 130 έδρες. Θα λειτουργήσει έως τον Ιούλιο του 2021, όταν και έληγε κανονικά η θητεία της διαλυθείσας Βουλής. Η διάλυσή της ήταν η κατάληξη του μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα και στο Κοινοβούλιο, όπου η Κέικο Φουχιμόρι χρησιμοποίησε την πλειοψηφία του κόμματός της για να προστατεύσει την ίδια και τον περίγυρό της από τις έρευνες για διαφθορά, μπλοκάροντας κάθε πρωτοβουλία μεταρρυθμίσεων για τη θωράκιση των θεσμών από τη διαπλοκή.

Επιδημία… διαφθοράς

Ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα έχει δεκάδες καταγγελίες για διαφθορά, που διερευνώνται από τις δικαστικές αρχές· ο πρώην πρωθυπουργός του, Σέσας Βιγιανουέβα, είναι προφυλακισμένος· ο πρώην πρόεδρος, Αλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε λίγο πριν συλληφθεί για τα εκατομμύρια που πήρε από την κατασκευαστική Odebrecht· ο πρώην πρόεδρος, Αλεχάντρο Τολέδο, έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί αίτημα έκδοσής του στο Περού, για να δικαστεί για την αποδοχή μιζών ύψους 35 εκατ. δολαρίων κι αυτός από την Odebrecht· η Κέικο Φουχιμόρι και οι πρώην πρόεδροι Ογιάντα Ουμάλα και Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι διερευνώνται για διαφθορά, με τον τελευταίο σε κατ’ οίκον περιορισμό· κι είναι δεκάδες ακόμη οι πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και αιρετοί σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές που είναι υπόδικοι.

Είναι ενδεικτικό ότι, από τους 2.325 υποψήφιος, οι 1.368 έχουν καταδίκες και οι 218 εκτίουν ακόμη την ποινή τους. Η πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, η δυσαρέσκεια για τη φτώχεια και τις οικονομικές δυσκολίες, η οργή για τη διαφθορά και την ατιμωρησία πολιτικών, αξιωματούχων, επιχειρηματιών, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια στιγμή αλλαγής. Αντ’ αυτού, οι πολίτες που απαιτούσαν την κάθαρση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, στράφηκαν στις πιο ακραίες επιλογές.

Ο πρώτος

Είναι έτσι, που ανέδειξαν σε πρώτο σε ψήφους βουλευτή τον Ντανιέλ Ουρέστι, πρώην στρατηγό και τέως υπουργό Εσωτερικών, που υπόσχεται σιδερένια πυγμή. Οσο ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού στην περιοχή του Αγιακούτσο, στη διάρκεια της σύρραξης με το μαοϊκό αντάρτικο Φωτεινό Μονοπάτι, καταγγέλθηκε για σωρεία εγκλημάτων.

Ο Ουρέστι δικάστηκε για την δολοφονία του δημοσιογράφου Ούγκο Μπουστίος και τον βιασμό μιας αγρότισσας. Αθωώθηκε το 2018, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, λόγω κακοδικίας. Θα δικαζόταν ξανά φέτος, κάτι που δεν θα συμβεί, γιατί έχει πλέον βουλευτική ασυλία.

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Αγροτικό Μέτωπο του Περού (Frepap), που επιστρέφει στη Βουλή ύστερα από 20 χρόνια και αποτελεί την πολιτική έκφραση της ευαγγελικής σέχτας Ισραηλιτική Αποστολή του Νέου Οικουμενικού Συμφώνου.

Οι «Ισραηλίτες», όπως αυτοαποκαλούνται, είναι μια μεσσιανική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1968 από τον Εσεϊέλ Αταουκούσι, ο οποίος κατά τους οπαδούς του είναι μετενσάρκωση του Αγίου Πνεύματος… Με σημαντική παρουσία στις αγροτικές περιοχές, η σέχτα αποστρέφεται τις αμαρτίες του σύγχρονου πολιτισμού (όπως η μοιχεία, η άμβλωση, η ιδεολογία του φύλου και η ομοφυλοφιλία) και υπόσχεται την «ηθική αναμόρφωση» της πολιτικής, μέσω της θρησκείας.

Τρίτη δε δύναμη είναι πλέον η Ενωση για το Περού (UPP), της οποίας ηγείται ο Αντάουρο Ουμάλα, αδελφός του πρώην προέδρου Ογιάντα Ουμάλα. Ο Αντάουρο είναι στη φυλακή από το 2005, έπειτα από επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, που στοίχισε τη ζωή σε 4 αστυνομικούς, σε μια απόπειρα ανατροπής τού τότε προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο.

Το UPP, που ψηφίστηκε σημαντικά στις πιο φτωχές περιφέρειες, είναι ένα ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα, που ανάμεσα στα άλλα ζητά να απαγορευτεί να δίνεται εργασία στους ξένους, απαιτεί τη θανατική ποινή για «σοβαρά εγκλήματα», ζητά να βγει ο στρατός στους δρόμους αναλαμβάνοντας την ασφάλεια ενώ ο Αντάουρο έχει δηλώσει πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να εκτελούνται.

Δυστυχώς, τίποτα καινούριο δεν έφεραν οι εκλογές της 26ης Ιανουαρίου, απλά επιβεβαίωσαν τη βαθιά κρίση της πολιτικής, των κομμάτων, της ίδιας της δημοκρατίας. Η οργή δεν έγινε πολιτικό σχέδιο αλλαγής, γράφει ο δημοσιογράφος Αλμπέρτο Αντριανσέν. «Το μετεκλογικό πολιτικό κλίμα είναι ίδιο με το προεκλογικό και με μια επικίνδυνη απαξίωση της πολιτικής συμμετοχής. Είναι πολύ πιθανόν και τώρα να σχηματιστούν πλαστές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες πολιτικών μειοψηφιών. Ενα άλμα που μας έφερε ξανά στο ίδιο σημείο»”.