Με ευρεία πλειοψηφία και μέσα σε «εγκάρδιο» κλίμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα (Τετάρτη) τη Συνθήκη Αποχώρησης, που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές. Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία (που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016).

Σημειώνεται πως μετά την αναχώρηση της Βρετανίας —που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου—, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εντός των οικονομικών ρυθμίσεων της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να έχει λόγο στην πολιτική, καθώς δεν θα είναι πλέον μέλος της Ε.Ε. Μέσα στους επόμενους μήνες, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν για να σχεδιάσουν μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. 

Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Auld Lang Syne για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία. Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τώρα να δώσουν την τελική έγκρισή τους στη συμφωνία, σε μια έγγραφη, τυπική διαδικασία.

«Θα σας αγαπάμε πάντα»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης, μίλησε με θερμά λόγια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θα μας λείψετε».

«Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά. Θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα” στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση», τόνισε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Για να είμαι σαφής, η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ. Το Brexit είναι «επίσης μια αποτυχία της Ένωσης», τόνισε ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.