Σφοδρές αντιδράσεις συγκεντρώνει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου που αλλάζει την αμερικανική πολιτική δεκαετιών σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι. Το κείμενο των 80 σελίδων που παρουσίασε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να βάλει τέλος στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη, δίνει τα πάντα στους Ισραηλινούς και πετά λίγα ξεροκόμματα στους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τα όσα «οραματίστηκε» ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του, τα σύνορα του ’67 διαγράφονται ως βάση για τη λύση των δύο κρατών. Αντ’ αυτών, κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο, το Ισραήλ ανταμείβεται με την προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, επεκτείνοντας την κυριαρχία του σχεδόν στο σύνολο των παράνομων εβραϊκών εποικισμών. Έτσι, περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει στο εβραϊκό κράτος.

Η πρόταση για τη νέα πρωτεύουσα των Παλαιστινίων είναι το Αμπού Ντι (μια γειτονιά στην ανατολική πλευρά του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη) και ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους την Ιερουσαλήμ, γεγονός που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.

Παλαιστινιακό κράτος υπό προϋποθέσεις

Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα κράτος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «Εβραϊκό κράτος», «να απορρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της» και να ενισχύσουν τα θεσμικά τους όργανα.

Εάν συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν και τελικά να αποκτήσουν ένα τέτοιο κράτος, την ίδρυση του οποίου αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτό το παλαιστινιακό κράτος θα είναι «αποστρατιωτικοποιημένο». Το Ισραήλ θα παραμείνει υπεύθυνο για την ασφάλεια και τον έλεγχο του εναέριου χώρου στα δυτικά της κοιλάδας του Ιορδάνη, ενώ η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει να «αφοπλιστεί».

Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος με το σχέδιο Τραμπ θα πολύ μικρότερο από αυτό που επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι, δηλαδή όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Ωστόσο, ο Τραμπ επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα δουν την επικράτειά τους «διπλάσια» σε σύγκριση με σήμερα.

Με το αμερικανικό σχέδιο παγιώνεται η πλήρης ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ», δηλαδή το τμήμα που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του κράτους τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί να αφήσει στους Παλαιστίνιους μόνο προάστια στην ανατολική πλευρά της ιερής πόλης – δηλαδή, τοποθεσίες όπως το Άμπου Ντις, που τεχνικά βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, αλλά στην ανατολική πλευρά του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σχετικά με το θέμα των Αγίων Τόπων, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη διατήρηση του στάτους κβο quo στην Πλατεία των Τζαμιών, το Όρος του Ναού για τους Εβραίους, διατηρώντας τον έλεγχο αυτού του τόπου, όπου βρίσκεται ειδικότερα το τέμενος αλ Άκσα, από την Ιορδανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν ένα παλαιστινιακό κράτος «εδαφικά συνεχές» το οποίο μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτο παζλ για αυτή την περιοχή κατακερματισμένη από τους ισραηλινούς οικισμούς που αποτελείται από δύο μπλοκ που χωρίζονται από το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας στην Μεσόγειο και τη Δυτική Όχθη στην ανατολική πλευρά.

Το σχέδιο Τραμπ προτείνει επομένως «σύγχρονα και αποτελεσματικά δίκτυα μεταφορών για εύκολη μετακίνηση» τόσο για ανθρώπους όσο και για αγαθά. Όπως σιδηροδρομική γραμμή μεγάλης ταχύτητας μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης.

Η μοίρα των προσφύγων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να ενταφιάσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στο ισραηλινό έδαφος αν ανήκουν σε οικογένειες που εγκατέλειψαν αυτά τα εδάφη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967. Το ζήτημα αυτό ήταν πραγματικό αγκάθι σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης, εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ.

«Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα έχουν την επιλογή να ζήσουν στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, να ενταχθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν σήμερα ή να εγκατασταθούν σε μια τρίτη χώρα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το Εβραϊκό Κράτος και πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ιοδράνη, κάτι που του δίνει μόνιμα ανατολικά σύνορα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι το σχέδιο του Τραμπ καλεί στον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, προσθέτοντας ότι « γίνεται ξεκάθαρο πως το πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων πρέπει να λυθεί εκτός του κράτους του Ισραήλ».

Αμπάς: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται

Με ένα οργισμένο διάγγελμα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται» και προειδοποιώντας ότι αυτή η «συνωμοσία δεν θα περάσει».

«Ο Παλαιστινιακός λαός θα την απορρίψει. Είναι αδύνατο να δεχθεί ένα κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ. Όχι, όχι, ένα μεγάλο όχι στο “ντηλ του αιώνα”.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στο διάγγελμα του προέδρου Αμπάς θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ήδη σήμερα το πρωί έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Γάζα με κεντρικό σύνθημα «Η Παλαιστίνη δεν πωλείται» και, όπως όλα δείχνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο οι Παλαιστίνιοι να δεχθούν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Χαμάς: Απορρίπτουμε το αμερικανικό σχέδιο

«Επιθετικές» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ η Χαμάς ανακοινώνοντας την απόφασή της να απορρίψει το λεγόμενο σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Η ισλαμιστική οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι «η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους… Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου στρατηγός Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ δήλωσε σήμερα ότι η πρώτη ανάγνωση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή δείχνει μεγάλη απώλεια νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Επεισόδια

Τα σχέδια Τραμπ την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη προκάλεσαν τις πρώτες συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού «ειρηνευτικού σχεδίου» για τη Μέση Ανατολή, έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 200 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην έξοδο της Ραμάλα, ορισμένοι εξ αυτών καίγοντας φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι πετώντας πέτρες προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

efsyn.gr