Ο πρώην αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) διορίστηκε στο Εποπτικό Συμβούλιο της Deutsche Bank, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των πρώην συντρόφων του που θεωρούν ότι «πουλάει την ψυχή του» για τον παχυλό μισθό της μεγαλύτερη γερμανικής τράπεζας.

Υπερασπιζόμενος την επιλογή του να τοποθετήσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Εποπτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρός του Πάουλ Αχλάιτνερ, ανέφερε ότι ο πρώην αντικαγκελάριος είναι «πιστός ευρωπαϊστής και διατλαντιστής», ενώ ο ίδιος ο Γκάμπριελ υποστήριξε: «Δεν πρόκειται στο μέλλον να αλλάξω τρόπο σκέψης και δράσης».

Αλλά τα στελέχη του SPD δεν πείθονται.

«Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είναι ειδικός στα τραπεζικά θέματα. Προφανώς θα βρίσκεται στο Εποπτικό Συμβούλιο προκειμένου η Deutsche Bank να επωφεληθεί από τις πολιτικές του επαφές. Γι’ αυτό πληρώνεται βασιλικά», είπε στο Spiegel η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, αρμόδια για τα δημοσιονομικά θέματα Τσανζέλ Κιτσίλτεπε. «Ένας πρώην αρχηγός του SPD δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς πλήττει την αξιοπιστία του κόμματος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κινήματος πολιτών «Οικονομική στροφή» και πρώην βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ σημειώνει:

«Τίθεται το ερώτημα, τι θα κάνει στην πραγματικότητα. Η τράπεζα έχει προβλήματα στα θέματα τεχνολογίας, αλλά ο Γκάμπριελ δεν είναι ειδικός σε αυτά. Έχει προβλήματα σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλά ούτε αυτά μπορεί να τα λύσει ο Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ ξέρει μόνο από πολιτική. Δεν μπορώ να εξηγήσω τον ρόλο του αλλιώς, παρά μόνο ως ενός λομπίστα που θα οργανώνει τις επαφές με τους πολιτικούς».

Δεν έχει την ίδια γνώμη πάντως ο βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Κόνσταντιν Κούλε, που μάλλον δικαιολόγησε την απόφαση της Deutsche Bank: «Το ζήτημα είναι αν θέλει κανείς να συντηρεί ανθρώπους σαν τον Ζίγκμαρ Γκάπριελ μέχρι την συνταξιοδότησή τους ή θέλει να τους επιτρέψει να εργαστούν. Yπάρχει μια διαφορά στο εάν ένας γερμανός πρώην πολιτικός θέλει να εργαστεί για την Deutsche Bank, η οποία απασχολεί πολλούς Γερμανούς και αποταμιεύει τα χρήματα πολλών ανθρώπων και μικρών επιχειρήσεων στην Γερμανία ή για την Gazprom, όπου εργάζεται ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σάλος έχει δημιουργηθεί και στον γερμανικό Τύπο. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια δύο έγκυρων μέσων:

«Ως αρχηγός του SPD έλεγε ότι θέλει να φτάσει στα θέματα που μυρίζουν, ενδεχομένως και άσχημα. Στην Deutsche Bank έφτασε στον στόχο του», γράφει σε άρθρο γνώμης το SPIEGEL. 

«Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η Deutsche Bank δεν πάνε μαζί. Η πρώτη αντιπροσωπεύει τις μεγάλες υπερβολές και ο δεύτερος κατέστρεψε τον εαυτό του και το SPD», σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Στάση Πόντιου Πιλάτου τηρεί η γερμανική κυβέρνηση. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας. Μόνο διευκρίνισε ότι για τους πολιτικούς οι οποίοι κατείχαν κυβερνητικό αξίωμα απαιτείται διάστημα δύο ετών από την αποχώρησή τους μέχρι την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα. 

«Το διάστημα αυτό, στην περίπτωση του κ. Γκάμπριελ, έχει συμπληρωθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2019», είπε.