Αγριεύει η σύγκρουση Εργατικών–Τόρις με το βλέμμα στις κάλπες της 12ης Δεκέμβρη. Ο Τζ. Κόρμπιν παρουσίασε στοιχεία, κατηγορώντας τον Μπ. Τζόνσον ότι επιχείρηση να εντάξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, στο οποίο βασίζονται εκατομμύρια πολίτες, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης παρουσίασε στους δημοσιογράφους έγγραφα από τη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων Βρετανίας-ΗΠΑ τα οποία, όπως αναφέρει εμπεριέχουν αποδείξεις για τις ενέργειες του πρωθυπουργού.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως το NHS βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον, όμως ο ηγέτης των Εργατικών αναφέρει ότι οι εκατοντάδες σελίδες εγγράφων δείχνουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν οι Συντηρητικοί είναι έτοιμοι να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις τιμές των φαρμάκων στο πλαίσιο μιας μετά-Brexit εμπορικής συμφωνίας, ενώ ζητά εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό γιατί στις 451 σελίδες από τα έγγραφα «επιβεβαιώνεται ότι οι ΗΠΑ απαιτούν να μπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

«Αυτά τα μη λογοκριμένα έγγραφα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του Μπόρις Τζόνσον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να ρωτήσουν τους εαυτούς τους μερικές σημαντικές ερωτήσεις. Είναι το NHS ασφαλές στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον; Έχουμε τώρα αποδείξεις ότι είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθεί να το πουλήσει στις ΗΠΑ. Προσπάθησε να το καλύψει σε μια κρυφή ατζέντα, αλλά σήμερα αποκαλύπτεται. Τώρα ξέρουμε την αλήθεια, όταν ο Μπόρις Τζόνσον λέει “να τελειώνουμε με το Brexit” είναι μια απάτη κατά του βρετανικού λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτές οι εκλογές είναι πλέον μια μάχη για την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σαν δημόσια υπηρεσία για όλους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ηγέτης των Εργατικών.

Διαψεύδει μέσω Twitter ο Μπόρις

Η πρώτη αντίδραση από τον πρωθυπουργό ήρθε μέσω Twitter με τον Μπόρις Τζόνσον να αναφέρει ότι το NHS δεν θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Προστατεύουμε και ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερες επενδύσεις και ένα αυστραλιανό μοντέλο για τη μετανάστευση».