Με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση προκαλεί αλυσίδα σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων. Χωρίς αιτία και άγνωστο με ποιανού πρωτοβουλία 85 εφέτες προάγονται στη θέση Προέδρου Εφετών ενώ συρρικνώνεται ο αριθμός των Εφετών με ορατές τις άμεσες επιπτώσεις στην απόδοση δικαιοσύνης.

Ενώ η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση αύξησης του αριθμού των (πρώτου και δεύτερου βαθμού) Εφετών που συνόδευε τους νέους Ποινικούς Κώδικες σήμερα προχωρά στη κατάθεση μιας τροπολογίας που δεν έχει όχι απλά τη συναίνεση, αλλά ούτε καν ήταν σε γνώση της πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών.

Από τις υπογραφές και τις αυστηρές ανακοινώσεις μελών του προεδρείου της ΕΔΕ εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι εμπνευστές αυτής της ακατανόητης (;) ενέργειας. 

Προς το παρόν πλην συγκεκριμένων εκπροσώπων του συνδικαλιστικού οργάνου, όλοι οι υπόλοιποι ζητούν -διερμηνεύοντας προφανώς- και τις απόψεις μεγάλης μερίδας συναδέλφων τους, να πάρει άμεσα πίσω η κυβέρνηση και ο Κ. Τσιάρας τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Μια ακόμα εν ψυχρώ κυβερνητική παρέμβαση στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων. 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των μελών της ΕΔΕ

ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Κατατέθηκε χθες αιφνιδιαστικά εν κρυπτώ, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τροπολογία, με την οποία αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Εφετών κατά 86 όχι όμως με αντίστοιχη αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας αλλά με μείωση κατά τον αντίστοιχο αριθμό (86) των οργανικών θέσεων των Εφετών.

Πρόκειται για μία τροπολογία η οποία, αν ψηφισθεί και γίνει νόμος του κράτους, θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας και θα προκαλέσει σοβαρή υπηρεσιακή δυσλειτουργία στα δευτεροβάθμια Δικαστήρια και αντανακλαστικά και στα πρωτοβάθμια. 

Πρόκειται για μία τροπολογία, που συνιστά ουσιώδη μεταβολή στην παγιωμένη εδώ και δεκαετίες δομή διάρθρωσης του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, παρατείνει με έμμεσο και τεχνητό τρόπο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και διαταράσσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε την εύλογη απορία: Πως προωθήθηκε ένα τέτοιο αίτημα στο Υπουργείο από τη στιγμή που ουδέποτε μέχρι σήμερα αποτέλεσε αίτημα της Ενώσεως;

Γιατί δεν κυρώθηκε η ΠΝΠ που προέβλεπε αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών όλων των βαθμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Δικαστηρίων; 

Ζητούμε την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας.

Η υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας έχει δομηθεί πάνω σε συγκεκριμένες, απορρέουσες από το Σύνταγμα και ισχύουσες επί σειρά δεκαετιών αρχές και δεν θα αφεθεί στην τύχη συγκυριακών σκοπιμοτήτων.    

Τα μέλη της ομάδας ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ      

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ