Με τις ψήφους 461 ευρωβουλευτών εγκρίθηκε ο διορισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ομάδα που την ψήφισαν ή απείχαν από τη διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει ότι τους δίνουν «λευκή επιταγή».

Αρνητική ψήφο έδωσαν 157 ευρωβουλευτές, ενώ 89 απείχαν.

Υπέρ της νέας Κομισιόν ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, ενώ δεν την ψήφισαν η Ομάδα της Αριστεράς, οι Πράσινοι και οι ομάδες της ακροδεξιάς.

«Ας αρχίσουμε τη δουλειά» ήταν το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, ένα μήνα αργότερα από το προκαθορισμένο, καθώς υπήρξε μαραθώνια η διαδικασία επιλογής και έγκρισης των υποψήφιων επιτροπών, λόγω ενστάσεων στα πρόσωπα κάποιων εξ αυτών.

Μιλώντας με τη σειρά στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων και έδωσε έμφαση στις προτεραιότητες της πενταετούς θητείας της νέας Κομισιόν.

Μεταξύ αυτών είναι η ψηφιακή πολιτική και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το «Green Deal» που έχει υποσχεθεί για την αρχή της θητείας της.

«Εάν κάνουμε καλά την δουλειά μας, η Ευρώπη του 2050 θα είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με ουδετερότητα άνθρακα, θα είναι μία πρώτης τάξεως ψηφιακή δύναμη, θα παραμείνει μία οικονομία που επιτυγχάνει περισσότερο να διασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνική πολιτική, θα έχει ηγετική θέση στην διευθέτηση των μεγάλων παγκόσμιων θεμάτων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διεύρυνση

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ήταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας ότι «θα άξιζαν» να ξεκινήσουν.

Στις δύο βαλκανικές χώρες «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας», τόνισε.

Επίσης, παρά το γαλλικό βέτο (με τη στήριξη των Αυστρίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Ιταλία) για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

«Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις Ε.Ε. – ΝΑΤΟ 

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, το οποίο έγινε στόχος επικρίσεων εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως είπε, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι αντίπαλοι.

«Το ΝΑΤΟ είναι σίγουρα η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία, είναι εντελώς διαφορετική», πρόσθεσε.

Η Ατλαντική συμμαχία, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 70 χρόνια εν μέσω της σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης, υπήρξε στόχος επικρίσεων εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου», κάτι που αμφισβήτησε πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί προς το παρόν να αμυνθεί μόνη της, εξαρτιόμαστε από τη διατλαντική Συμμαχία. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε γι’ αυτή τη Συμμαχία και να αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες», υποστήριξε η Μέρκελ, ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρεί από την πλευρά της πως, για να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή άμυνα, η Ε.Ε. έχει «μια τεράστια εργαλειοθήκη» στη διάθεσή της, μέσω διαφόρων επενδύσεων.