Μετά από μία ακόμη εκρηκτική συνεδρίαση το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στη χώρα στις 12 Δεκέμβρη έγινε δεκτό από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Κατά την ψηφοφορία, το βράδυ της Τρίτης, οι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Υπέρ τάχθηκαν 438 βουλευτές και κατά μόςι είκοσι.

Τώρα μένει το νομοσχέδιο να γίνει δεκτό και από την Βουλή των Λόρδων ώστε να προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Νωρίτερα οι βουλευτές είπαν το «ναι» κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου με ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι Εργατικοί αποφάσισαν να το στηρίξουν.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, οποίος ανακοίνωσε ότι ο κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και θα κατέβει στις εκλογές για να τις κερδίσει.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε «από τώρα θα είμαστε στους δρόμους για περίπου έξι εβδομάδες και μόλις είχα μία καλή πρόβλεψη και θα έχει καλό καιρό. Θα πάμε για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Προσπάθεια αλλαγής ημερομηνίας

Ο Τζόνσον βγήκε κερδισμένος και κατά τη διαδικασία της ψήφισης της τροπολογίας που είχαν καταθέσει οι Εργατικοί και ζητούσαν την αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τις 12 στις 9 Δεκέμβρη.

Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή.

Παραλίγο νέο μπλακάουτ

Η σημερινή ημέρα, πάντως, δεν ήταν καθόλου ήσυχη, καθώς ξεκίνησε με κοινοβουλευτική ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς το κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση να συζητηθούν και να τεθούν προς ψήφιση τυχόν τροπολογίες της αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα στις τροπολογίες ήταν και μία που πρότεινε να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου τόσο στους πολίτες της Ε.Ε. που βρίσκονται στη Βρετανία, αλλά και στους Βρετανούς ηλικίας 16 και 17 ετών.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τροπολογίας η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε ότι εάν περάσει υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο εξ ολοκλήρου. Τελικά, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν τέθηκε προς ψήφιση.

Ξανά «αντίο» από τον Τουσκ

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε και επισήμως ότι έγινε δεκτή η πρόταση για μίνι παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. .

Ο Ντόναλντ Τουσκ… ευχήθηκε να είναι η τελευταία, ενώ είπε ξανά «αντίο» στου Βρετανούς.