Σε μια συμβολική, αλλά ιστορική κίνηση προχώρησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς αναγνώρισε, μέσω ψηφίσματος, τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία πριν από έναν αιώνα.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι εξαιρετικά τεταμένες και το ψήφισμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ψήφισμα με το οποίο ζητά από τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους για την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία.

Οι βουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα με ψήφους 403 υπέρ έναντι 16 κατά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ώστε να πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει και να μην ξαναρχίσει την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.