Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε για κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την Τεχεράνη και αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα» εάν ο κόσμος δεν αναλάβει δράση εναντίον της. 

«Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα», υποστήριξε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

«Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας», είπε συγκεκριμένα ο πρίγκιπας διάδοχος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θέλει ειρηνική διευθέτηση, διότι εάν ξεσπούσε πόλεμος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε κίνδυνο να καταρρεύσει. «Η πολιτική και ειρηνική λύση είναι πολύ καλύτερη από τη στρατιωτική», είπε.

Ζητά συνάντηση Τραμπ-Ροχανί 

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες για συνάντηση Τραμπ-Ροχανί την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Σαλμάν έκρινε ότι οι δύο άνδρες πρέπει να συναντηθούν ώστε να καταρτιστεί νέα συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό των προσπαθειών της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή.

Ο πρίγκιπας πρόσθεσε  πως συμφωνεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στην καρδιά της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, που προκάλεσαν ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου και μείωσαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο κατά 5%, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια και κατηγόρησε γι’ αυτήν, όπως και η Ουάσινγκτον, το Ιράν.

Διαψεύδει ότι διέταξε το φόνο Κασόγκι

Μερικές ημέρες πριν συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο Σαλμάν διέψευσε ότι διέταξε την εκτέλεση του αυτοεξόριστου δημοσιογράφου, συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post.

Πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη» για τη δολοφονία, «αφού διαπράχθηκε από πρόσωπα που εργάζονταν για λογαριασμό της σαουδαραβικής κυβέρνησης».
«Αυτό ήταν λάθος. Και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον».

Παρότι ο φόνος προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, η ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν, βασικού αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή του Κόλπου, κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ριάντ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποκρούσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο Κογκρέσο για να αποτραπούν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.