Οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών αποκλείουν τους υποψηφίους της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν ως επίτροποι στη νέα σύνθεσή της.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων θεωρεί πως η Ροβάνα Πλουμπ και ο Λάζλο Τροκσάνι έχουν προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά που θα κληθούν από τη θέση τους να υπερασπισθούν προς όφελος της Ε.Ε.

Πλέον, η υπόθεση περνά στα χέρια της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να της προτείνουν καινούργια πρόσωπα, που θα καλύψουν τα χαρτοφυλάκια του επιτρόπου Μεταφορών αντί της Πλουμπ και της Γειτονίας και Διεύρυνσης αντί του Τρόκσανι. Τυπικά, έως ότου η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζητήσει την απομάκρυνσή τους, οι δύο υποψήφιοι εξακολουθούν να διεκδικούν την εκλογή τους.

Η επιτροπή των Βρυξελλών έκρινε πως η παράλειψη της Πλουμπ να αναφέρει στην φορολογική της δήλωση ένα δάνειο ύψους ενός εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι ο Τρόκσανι είναι συνιδιοκτήτης ενός γραφείου νομικών συμβουλών και ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είχε ευνοήσει τις δραστηριότητές του, δεν τους καθιστούν ιδανικούς υποψηφίους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ουγγαρία, μία χώρα που βρίσκεται υπόλογη στα όργανα της Ε.Ε. για παραβίαση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, στέλνει ως επίτροπο έναν πρώην υπουργό Δικαιοσύνης εκλαμβάνεται ως πρόκληση από πολλούς ευρωβουλευτές.

Πρόκειται για πρώτη φορά που υποψήφιος της Κομισιόν κρίνεται ακατάλληλος για να καλύψει τη θέση επιτρόπου -με εξαίρεση τη Βουλγάρα Μαρίγια Γκάμπριελ, όταν είχε επιλεγεί το 2017, εν μέσω της θητείας της προηγούμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «κόπηκε» στη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου των κριτηρίων της.

Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός υποψήφιος για την αντιπροεδρία της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Τζουζέπ Μπορέλ, δεν θα χρειαστεί να πωλήσει τις μετοχές του στους κολοσσούς Bayer, Ibedrola, BBVA -παρ’ όλο που αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του το είχε ζητήσει. Αντίθετα, τις μετοχές τους θα πρέπει να πωλήσουν ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν και η Πορτογαλίδα Ελίζα Φερέιρα. Η επικεφαλής της παράταξης της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Μανόν Ομπρί, έκανε καταγγελία για άνιση μεταχείριση των υποψηφίων από τις μεγάλες χώρες, σε σχέση με τις υποδεέστερες στον κεντρικό πυρήνα της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EFE, El Publico, El Pais