Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Είχε πολιτική σταδιοδρομία δεκαετιών και εκτός από την προεδρία της Γαλλίας, είχε θητεύσει ως πρωθυπουργός, αλλά είχε, παλαιότερα, εκλεγεί και δήμαρχος Παρισίων.

«Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.

Γεννημένος το 1932, ο Ζακ Σιράκ θήτευσε ως πρόεδρος της Γαλλίας από το 1995 έως το 2007, ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Κατά τη διάρκεια της μακράς πολιτικής του καριέρας υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της γαλλικής, αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Απομακρύνθηκε από τον γκωλικό αντιευρωπαϊσμό και έγινε ένας από τους βασικούς υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ προώθησε με θέρμη το ευρωπαϊκό σύνταγμα, το οποίο, όμως απέρριψαν οι Γάλλοι σε δημοψήφισμα. 

Απέκτησε, πάντως, ακόμη μεγαλύτερο παγκόσμια προβολή από την άρνησή του να συμμετέχει η Γαλλία στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ ήταν ο πρώτος ηγέτης που αναγνώρισε τον ρόλο της Γαλλίας στις απελάσεις των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που προώθησε ήταν η μείωση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας από τα επτά στα πέντε χρόνια, αλλά και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Είχε σημαντικό έρεισμα στον γαλλικό λαό και οι παρεμβάσεις του, ακόμη και μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας ήταν βαρυσήμαντες, όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούσαν ως «πολιτικό τσαρλατάνο», ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μπει η Γαλλία σε μία μακρά περίοδο παρακμής.

Η πιο μαύρη κηλίδα στην καριέρα του ήρθε το 2011 όταν καταδικάστηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη για σκάνδαλο διαφθοράς, αναφορικά με κρατικές χρηματοδοτήσεις όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Το 2005 υπέστη εγκεφαλικό και από το 2014 σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις αντιμετωπίζοντας προβλήματα μνήμης και ομιλίας.