Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη νοτιοδυτική Ιαπωνία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι οποίες κάλεσαν 870.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι κάτοικοι κλήθηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά λιγότερο επιτακτικά, μετά την απόφαση που ελήφθη το πρωί από την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) να κηρύξει συναγερμό στο μέγιστο επίπεδο σε ορισμένες περιφέρειες του νησιού Κιούσου.

Αυτό το επίπεδο συναγερμού κηρύσσεται όταν υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος καταστροφής». Στη συνέχεια μειώθηκε το απόγευμα, όμως η υπηρεσία διατήρησε τις προειδοποιήσεις της.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων: ένας άνδρας βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του που είχε παρασυρθεί από τα νερά στην επαρχία Σάγκα, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Ένας άλλος έχασε τη ζωή του στη Φουκουόκα καθώς προσπαθούσε να βγει από ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχε παγιδευτεί εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε πως ένα τρίτο πρόσωπο βρίσκεται σε «καρδιοαναπνευστική ανακοπή», μια διατύπωση που χρησιμοποιείται εν γένει στην Ιαπωνία για να ανακοινωθεί ο θάνατος ενός προσώπου πριν αυτός επιβεβαιωθεί από τους γιατρούς.

Η υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών ανακοίνωσε πως έχει ήδη λάβει πολυάριθμες πληροφορίες για πλημμυρισμένες κατοικίες στις νομαρχίες Σάγκα και Ναγκασάκι.