Σε συμφωνία έφτασαν, το βράδυ της Τετάρτης, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης  στην Ιταλία, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του M5S, Λουίτζι ντι Μάιο, η παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία «συνιστά εγγύηση» για τα Πέντε Αστέρια. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι επειδή στις 8 Αυγούστου διέλυσε τον μεταξύ τους κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού η Λέγκα του Σαλβίνι υπέβαλε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. 

Σε κάθε περίπτωση, ανατράπηκαν τα σχέδια του Σαλβίνι να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ίδιος θα μπορούσε να εξαργυρώσει τη δημοφιλία του και να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

Η συμφωνία ανάμεσα σε M5S και PD έκλεισε λίγο πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που έχει δώσει ο Ιταλός πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τον Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο το πρωί της Πέμπτης.

Οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν για Κόντε

Το απόγευμα της Τετάρτης οι Δημοκρατικοί δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν με τους Πεντάστερους και με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε. Ο γραμματέας του κεντροαριστερού κόμματος PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε ότι γνωστοποίησε στον πρόεδρο Ματαρέλα πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με το μέχρι πρότινος συγκυβερνών κόμμα των Πέντε Αστέρων.

Μετά τη μισάωρη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Τζινγκαρέτι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Δημοκρατικοί είναι επίσης έτοιμοι να αποδεχτούν τον υποψήφιο του M5S για την πρωθυπουργία, δηλαδή τον απερχόμενο Τζουζέπε Κόντε. Πρόσθεσε πως επιβεβαίωσαν την ανάγκη να οικοδομηθεί η κυβέρνηση και πως σκοπεύουν να δώσουν τέλος στην εποχή του μίσους και του φόβου. 

Σημειώνεται ότι η αποδοχή του Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο ήταν το βασικό σημείο διαφωνίαςανάμεσα σε M5S και PD, κατά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Τελικά, οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις πους έδωσαν τα Πέντε Αστέρια κι έτσι συμφώνησαν στο πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού. 

Κοινοβουλευτικές πηγές του M5S επιβεβαίωσαν επίσης ότι έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα.

efsyn