Ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει την παράδοση των θεαματικών θερινών διακοπών, καταδυόμενος με βαθυσκάφος στη Βαλτική για να δει από κοντά το ναυάγιο ενός σοβιετικού υποβρυχίου, πίσω στη Μόσχα η αστυνομία έσπασε το Σάββατο το… ρεκόρ ημερήσιων προσαγωγών διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, μαζεύοντας στις κλούβες σχεδόν 1.400 άτομα από τους περίπου 3.500 που πήραν μέρος στην «απαγορευμένη» (δηλαδή χωρίς επίσημη άδεια) αντικυβερνητική συγκέντρωση, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες δημοσιογράφοι και μπλόγκερ.

Πολλές από τις προσαγωγές ήταν βίαιες, με αρκετούς διαδηλωτές να τραυματίζονται από χτυπήματα στο κεφάλι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου – ενώ δεν έλειψαν και οι… παραδοσιακές πλέον «προληπτικές προσαγωγές» ηγετικών μορφών της αντιπολίτευσης από τα σπίτια τους, πριν από την προγραμματισμένη πορεία.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών», μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας αρκετών υποψηφίων της αντιπολίτευσης για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου.

Η συγκέντρωση, πάντως, ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη της περασμένης Κυριακής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 22.000 διαδηλωτές. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Ε., αναφέρεται σε «δυσανάλογη καταφυγή στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

πηγή; Εημερίδα των Συντακτών