«Οι “Πλόες” είναι ο τίτλος που αρμόζει στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος του Πέτρου και της Μαρίκας Κυδωνιέως. Παραπέμπει στη ναυτική ιστορία των Ανδρίων, των Κυδωνιέων, και ταυτόχρονα επισημαίνει την αταβιστική διάθεση του Έλληνα για ταξίδι, αναζήτηση, εξωστρέφεια», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989):  Επίκαιρος και διαχρονικός», το Σάββατο στην Άνδρο, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Επίκαιρος και διαχρονικός»
 

Στην έκθεση αυτή, με την ατμόσφαιρα των χρωμάτων του ζωγράφου και του κόσμου των μορφών του, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον συσχετισμό πρωτοτύπων και «πολλαπλών» έργων. Εκτός των άλλων, ο θεατής έρχεται σε επαφή με έργα που ένα προς ένα τα είχε επιλέξει ο ζωγράφος, προκειμένου να αποκαλύψει το δικό του Πάνθεο θεμάτων και μοτίβων. Περισσότερο όμως από όλα, ο θεατής έρχεται σε επαφή, με τη μαγεία και το μυστήριο της δημιουργίας ενός ανήσυχου πνεύματος όπως ήταν ο ίδιος ο Γ. Τσαρούχης ως προσωπικότητα. H έκθεση αυτή, με άλλα λόγια, τονίζει τη «φιλοσοφία» αξιών ζωής και τέχνης που υπαγορεύει, μέχρι και σήμερα, ο Γιάννης Τσαρούχης, ένας καλλιτέχνης επίκαιρος και ταυτοχρόνως διαχρονικός.

Η έκθεση των 91 έργων του Γιάννη Τσαρούχη -34 πρωτοτύπων και 57 «πολλαπλών», που επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) Αθηνά Σχινά, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και της Συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

πηγή:naftemporiki