Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 Radio 88,6 και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «η ΝΔ ομολογεί την πρόθεσή της να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη» ενώ υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί αντιστρέψει στις 7 Ιουλίου, το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

📌 Για την επίθεση της ΝΔ και στελεχών του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση αναφορικά με τον ορισμό ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.
Φ.Κ «Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για το νέο Πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, στις 16 και 17 Μαΐου. Επελέγησαν τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Αρείου Πάγου και τρεις για την εισαγγελία. Έχει κατά συνέπεια ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εφαρμόζεται απόλυτα το Σύνταγμα και ο νόμος 3841 του 2010 για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης. Δε μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η καταδολίευση του Συντάγματος που αναφέρονται κάποιοι συνταγματολόγοι, όταν δε λένε ποια διάταξη του Συντάγματος και του Νόμου παραβιάζεται.
Εκείνο που θέλω επίσης να σημειώσω είναι ότι αν θέλει κανείς να ερμηνεύσει αυτή την άποψη που διατυπώνεται από την αντιπολίτευση, πρέπει να θυμάται και να επισημαίνει τη διατύπωση που υπήρξε από την αντιπολίτευση ότι η δικαιοσύνη εντάσσεται στη στρατηγική ήττα που πρέπει να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος λοιπόν εντάσσει τη δικαιοσύνη στη κομματική χειραγώγηση; Η ΝΔ με τη συγκεκριμένη στάση της ουσιαστικά ομολογεί τις δικές της προθέσεις για τον έλεγχο των Δικαστών και μάλιστα όταν η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες ελέγχονται για διαφθορά από τους εισαγγελείς».

📌 Όσον αφορά την υπόθεση της NOVARTIS.
Φ.Κ «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αυτή ελέγχει και ερευνά και αυτή στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της αποφασίζει για το ποια θα είναι η πορεία και βεβαίως για το ποια θα είναι η δικαιική κρίση για όλα αυτά τα οποία αναφέρονται ως υποθέσεις ελεγχόμενες για διαφθορά που έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον».

📌 Για το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικύρωση των επιλογών της Κυβέρνησης.
Φ.Κ «Η 30η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία και μάλιστα ο ίδιος ο νόμος αναφέρει πολύ συγκεκριμένα ότι για την πλήρωση των θέσεων οι οποίες πρόκειται να μείνουν κενές στις 30 Ιουνίου κάθε έτους ο αρμόδιος Υπουργός, δηλαδή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κινεί τις διαδικασίες που ορίζονται στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Ο νόμος περαιτέρω λέει ότι η γνώμη της διάσκεψης των Προέδρων , μπορεί να παραληφθεί αν δεν είναι δυνατή η σύγκλιση λόγω της διάλυσης της Βουλής ή για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο. Δηλαδή η ίδια η νομοθεσία πάντοτε σε αρμονική συνύπαρξη με τις συνταγματικές διατάξεις προβλέπει ακόμα και αυτό που λίγο πριν ανέφερα. Κατά συνέπεια τα όσα πράττει, τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού Προέδρου και Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιπολιτευτική τακτική και μάλιστα εντασσόμενη, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, στη στρατηγική ήττα που πρέπει να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεδριάσει. Όταν κάποιος μιλάει για καταδολίευση του Συντάγματος οφείλει να το συγκεκριμενοποιεί και να πει ποιες διατάξεις παραβιάζονται. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο και μάλιστα με εξαιρετικά θεσμική συνέπεια. Αυτή δηλαδή την προσβολή των θεσμών που δε θέλει η Κυβέρνηση και αντιθέτως τη θέλει η αντιπολίτευση για λόγους στενής κομματικής αντίληψης».

📌Για το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου.
Φ.Κ « Πρόκειται για μία εκλογική ήττα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την αντιστρέψει και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Ο λαός έστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση περισσότερα από όσα έπραξε. Η κυβέρνηση όμως υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια και την έξοδο από τη μνημονιακή πολιτική και πήρε μέτρα που ανακούφισαν την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν προσέβαλλε τη μεσαία τάξη, αντιθέτως η μεσαία τάξη προσεβλήθη βαρύτατα από τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν μέχρι και τα τέλη του 2014. Η κυβέρνηση βοήθησε τη μεσαία τάξη. Φθάσαμε όμως στο σημείο, ακόμη και η ρύθμιση των 120 δόσεων που είναι εξαιρετικά σημαντική να θεωρείται από τη ΝΔ ότι υπονομεύει την εθνική οικονομία. Έχουμε παράλληλα το βαθύτατα νεοφιλελελεύθερο και συντηρητικό αφήγημα, όπως το ξεδίπλωσε όλο το προηγούμενο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

📌 Για το εάν έχει επιτύχει και πρέπει να συνεχισθεί το εγχείρημα της «Προοδευτικής Συμμαχίας».
Φ.Κ « Όχι μόνο δεν απέτυχε αλλά συνέβαλλε σημαντικά στο να πορεύεται με τον τρόπο που πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η προοδευτική συμμαχία πρέπει ακόμη πιο αποτελεσματικά να οργανωθεί και να διευρυνθεί.

📌 Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ που κρατάει «ίσες αποστάσεις» για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών , ανάμεσα στον Γ. Πατούλη και τη Ρ. Δούρου και στον Κ. Μπακογιάννη και Ν. Ηλιόπουλο.
Φ.Κ « Πρόκειται για μία απαράδεκτη θέση η οποία μαρτυρά την απόσταση του ΚΙΝΑΛ, από εκείνο το οποίο αποτελεί προοδευτική επιλογή και προοδευτική πολιτική. Το να δηλώνει και να αυτοαναφέρεται κάποιος ως προοδευτικός δε σημαίνει τίποτε, εάν δεν προσδιορίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι επιβάλλεται με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής , στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων να προχωρήσουν οι μείζονες συνεργασίες. Για αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, προοδευτικά ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα.

📌Για τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι «η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή που θα πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Φ.Κ « Ο κ. Βαρουφάκης ανεπιτυχώς και πολιτικά αρνητικά για την υπόθεση της προοδευτικής πολιτικής, πιστεύει, στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, ότι πρέπει να επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εκτιμά ότι από εκεί μπορεί να αντλήσει ψήφους. Κάνει λάθος όχι μόνο αναφορικά με την τακτική του αλλά για την ίδια την υπόθεση της προοδευτικής πολιτικής.