Τελεσίγραφο δύο εβδομάδων έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία ώστε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, πράγμα που θα οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις, ή θα υποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το CNBC, η Άγκυρα πρέπει να ακυρώσει την συμφωνία δισεκατομμυρίων με τη Ρωσία έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και να αγοράσει αμερικάνικους πυραύλους Patriot. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 και θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στον νατοϊκό τους σύμμαχο.

Αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία «προσφορά» που θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν.

Η Άγκυρα είναι προγραμματισμένο να λάβει τους S-400 τον επόμενο μήνα. Το πυραυλικό σύστημα έχει – πολλάκις – χαρακτηριστεί επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ και τα F-35, το πλέον ακριβό όπλο των ΗΠΑ.

Λόγος της έντονης ανησυχίας είναι ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό σύστημα με τα υπόλοιπα όπλα του ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε μία από τις πηγές του CNBC.

«Απ΄ότι αντιλαμβανόμαστε, η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με αρνητικές επιπτώσεις εάν ολοκληρώσει τη συμφωνία των S-400», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: cnn.gr