ΗΠΑ και Κίνα δεν κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία επίλυσης των εμπορικών διαφωνιών τους, το Πεκίνο όμως αφήνει παραθυράκι ανοιχτό για μια συμφωνία στη συνέχεια, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει αμείωτη την επιθετική ρητορική της.

Αποχωρώντας από την Ουάσινγκτον -όπου την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε ανεπιτυχώς ο 11ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών- ο βασικός διαπραγματευτής και αντιπρόεδρος της Κίνας, Λιου Χε, εξέφρασε μια νότα αισιοδοξίας για τη συνέχεια δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν». «Αντίθετα», είπε, «τα μικρά εμπόδια είναι φυσιολογικά και αναπόφευκτα στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, ενώ, κοιτάζοντας μπροστά, είμαστε ακόμη συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Η αισιοδοξία του Λιου μετριάστηκε κάπως από τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, στο CNN ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για την ώρα περαιτέρω συνομιλίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική του έγραψε στο Twitter ότι «οι Κινέζοι ηττήθηκαν τόσο άσχημα στις τελευταίες διαπραγματεύσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουν ώς τις προεδρικές εκλογές του 2020 μπας και εκλεγεί κάποιος Δημοκρατικός και έτσι να συνεχίσουν να κλέβουν από τις ΗΠΑ 500 δισ. δολάρια ετησίως. Το μόνο πρόβλημα είναι όμως ότι γνωρίζουν πως πρόκειται να νικήσω και ότι η εμπορική συμφωνία θα είναι ακόμη χειρότερη γι’ αυτούς. Θα ήταν πιο σοφό γι’ αυτούς να δράσουν τώρα».

Η αμερικανική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις επιθέσεις της εναντίον της Κίνας αυξάνοντας από τα ξημερώματα της Παρασκευής τους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα από την πλευρά της αποφεύγει να απαντήσει με ανάλογο τρόπο. Σύμφωνα με τον Λιου, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι σημαντικά ζητήματα αρχής. «Δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα» τόνισε. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, αυτά τα ζητήματα αφορούν την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της Κίνας οι οποίες προσβάλλονται με τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ.

Οι βασικές διαφορές σύμφωνα με την κινεζική πλευρά είναι τρεις:

◼ Οι δασμοί από τους οποίους ξεκίνησε η διένεξη και οι οποίοι πρέπει να αρθούν παντελώς,

◼ Οι συμβάσεις προμηθειών για τις οποίες οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν συμφωνήσει στην Αργεντινή στα τέλη το 2018, αλλά σήμερα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τους όγκους τους,

◼ Η εξισορρόπηση του κειμένου για το σχέδιο της συμφωνίας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Πεκίνο αφαίρεσε τις δεσμεύσεις που υπήρχαν σε αυτό για αλλαγή της νομοθεσίας σε ζητήματα που η αμερικανική πλευρά θεωρεί μείζονα όπως: η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών, οι υποχρεωτικές μεταβιβάσεις τεχνολογίας, το πλαίσιο του ανταγωνισμού, η ελεύθερη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η χειραγώγηση του νομίσματος.

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των δύο οικονομιών λόγω δασμών και αντιμέτρων τις ανεβάζουν στο 0,8% του ΑΕΠ για την Κίνα και σε 0,3% του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ. Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τα 360 δισ. δολάρια.