Τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνουν τους πόρους της Γης πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούν να ανανεωθούν και κανένα τους δεν εφαρμόζει πολιτικές βιώσιμης κατανάλωσης, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και του Δικτύου Παγκόσμιου Αποτυπώματος.

«Όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. ζουν πάνω από τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Η Ένωση και οι πολίτες της το τρέχον διάστημα χρησιμοποιούν τους διπλάσιους πόρους από όσους μπορούν να ανανεωθούν στα οικοσυστήματα της ΕΕ», εξηγείται στην έκθεση των WWF και Global Footprint Network.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα που οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών συνεδριάζουν στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας, ενώ η Γαλλία, μαζί με μια συμμαχία άλλων επτά μελών, θα ζητήσει να αναληφθεί η δέσμευση οι χώρες της Ένωσης να γίνουν κλιματικά ουδέτερες ως το 2050.

Στη σύνοδο κορυφής μεταξύ άλλων είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν οι προτεραιότητες των επόμενων πέντε ετών στη Γηραιά Ήπειρο. Ανάμεσα σε αυτές είναι περιβαλλοντική προστασία. Όμως οι απόψεις των «28» για το ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφέρουν πολύ, αφού επηρεάζονται σε καθοριστικό βαθμό από τις δεσπόζουσες βιομηχανίες τους.

Θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες
«Η Ε.Ε. αναλώνει σχεδόν το 20% της βιοϊκανότητας της Γης, παρότι συγκεντρώνει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού», διαβάζουμε στην έκθεση.
«Με άλλα λόγια, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες εάν όλοι κατανάλωναν με τον ρυθμό του μέσου Ευρωπαίου. Κι αυτό είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που βρίσκεται κατά προσέγγιση στον 1,7» πλανήτη.

«Εάν οι πάντες στον κόσμο είχαν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τον μέσο κάτοικο της Ε.Ε. -αν εξέπεμπε τόσο διοξείδιο του άνθρακα, αν κατανάλωνε τόσα τρόφιμα, ξυλεία και ίνες, εάν καταλάμβανε τόσο οικοδομημένο χώρο- η 10η Μαΐου θα ήταν η μέρα κατά την οποία η ανθρωπότητα θα είχε ήδη καταναλώσει τόσους πόρους της φύσης όσους ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Για το υπόλοιπο της χρονιάς, η ανθρωπότητα θα αναγκαζόταν να ζήσει ξοδεύοντας το φυσικό κεφάλαιο της Γης. Αυτό σημαίνει περισσότερες εκπομπές άνθρακα από ό, τι τα φυσικά οικοσυστήματα του πλανήτη μπορούν να απορροφήσουν, περισσότερη βιομάζα κατεστραμμένη από την αποψίλωση των δασών κι από τη φύση αναγέννηση, διάβρωση του εδάφους και απώλεια βιοποικιλότητας», προστίθεται.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι η εικόνα εντός της Ε.Ε. δεν είναι ούτε ομοιογενής κι ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μεταξύ των καταναλωτικών προτύπων στις χώρες, καμία από τις οποίες πάντως δεν βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Στην «κορυφή» η πιο πλούσια χώρα
Στην «κορυφή» συναντάμε το Λουξεμβούργο που τα υπερβαίνει μέσα σε 46 μέρες του 2019 και στην τελευταία την Ρουμανία που χρειάζεται 192, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση,

Δηλαδή, η μικρότερη και πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. ήταν αυτή που ανάλωσε όλο το μερίδιο που της αναλογούσε από τους καταναλώσει πόρους της Γης με τον ταχύτερο ρυθμό, ενώ η φτωχότερη χώρα πέρασε τον περισσότερο χρόνο πριν αρχίσει να καταναλώνει οικολογικούς πόρους με πίστωση: η υπέρβαση θα γίνει τη 12η Ιουνίου.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η ημέρα υπέρβασης θα καταγραφεί νωρίτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις αρχές Αυγούστου), σύμφωνα με την έκθεση.

Ενόψει ευρωεκλογών
Η περιβαλλοντική προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θίγονται στην εκστρατεία ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών (23η-26η Μαρτίου). Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό ποια θα είναι η ηγεσία των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και το πρόγραμμά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ασκεί πίεση, ώστε οι χώρες μέλη να γίνουν κλιματικά ουδέτερες ως το 2050, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε βαθμό που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και για τον τρόπο που ζει το ανθρώπινο είδος.

efsyn.gr