Την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) στην Τουρκία, προκαλώντας την οργή του  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). 

Το CHP έκανε λόγο για μια «ξεκάθαρη δικτατορία», αναφερόμενο στην απόφαση του εκλογικού συμβουλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαρτίου.

«Είναι παράνομο να κερδίζεις κόντρα στο AKP», δήλωσε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ. «Αυτό το σύστημα που απορρίπτει τη βούληση του λαού και περιφρονεί τον νόμο δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε νόμιμο. Αυτό είναι ξεκάθαρη δικτατορία», τόνισε.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου -ο οποίος επικράτησε και εκλέχθηκε νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης- κράτησε χαμηλά τους τόνους, τονίζοντας ότι αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της ανώτατης αρχής πριν σχολιάσει την απόφασή της.

«Γνωρίζω ότι όλοι είναι περίεργοι για μια απόφαση που με αφορά. Έχω ακούσει διάφορα. Αλλά θα περιμένω την απόφαση, την επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK)», είπε ο Ιμάμογλου σε βίντεο που ανάρτησε σε λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι η απόφαση για διεξαγωγή νέων εκλογών έγινε με το σκεπτικό ότι κάποιοι ψηφολέκτες δεν ήταν δημόσιοι λειτουργοί. Τα μέλη του Συμβουλίου δέχθηκαν την ένσταση που είχε καταθέσει το ΑΚP για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης με 7 ψήφους υπέρ και 4 κατά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ημερομηνία διεξαγωγής των νέων δημοτικών εκλογών ορίστηκε η 23η Ιουνίου.

Τι προηγήθηκε 

Το κυβερνών κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης είχε ζητήσει την επανάληψή τους καταγγέλλοντας νοθεία, λόγω της μικρής διαφοράς του νικητή υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Την απόφαση έλαβε το YSK, όπως ανακοινώθηκε έπειτα από την εξέταση των ευρημάτων της έρευνάς της για τα εκλογικά αποτελέσματα της 31ης Μαρτίου.

Το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) είχαν προσφύγει κατά του εκλογικού αποτελέσματος καταγγέλλοντας εκλογικές αυθαιρεσίες οι οποίες οδήγησαν σε νίκη του Ιμάμογλου με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων.

Τα δύο κόμματα υποστήριξαν ότι στις εκλογές ψήφισαν περίπου 40.000 πολίτες που είχαν χάσει το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ και πολλοί εκλογικοί αντιπρόσωποι ήταν εκτός κανονισμών.

Ειδικότερα, Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν 32 έρευνες έπειτα από καταγγελίες για παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, ενώ για δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του Ερντογάν, κατηγορούνται 43 απ’ τους συνολικά περίπου 100 εκλογικούς αντιπροσώπους που μπήκαν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, 41 από τους «υπόπτους» είχαν κατά το παρελθόν λογαριασμό στην Bank Asya, μια τράπεζα που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν και η οποία έχασε την άδειά της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνουν» χαιρέτισε την απόφαση μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του AKP στο YSK, Ρετζέπ Οζέλ.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου.

Παρέμβαση Μονγκερίνι- Χάαν

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χανκαλούν τις τουρκικές αρχές να δώσουν άμεσα το σκεπτικό της απόφασης για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στη δημοσιότητα και προειδοποιούν την Τουρκία σχετικά με την ακύρωση εκλογιμότητας υποψηφίων που έχουν κερδίσει σε μια σειρά από πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η εξασφάλιση μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας είναι ουσιώδης για κάθε δημοκρατία και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία”, τονίζουν Χαν και Μογκερίνι.

“Είναι σημαντικό τα Εκλογικά Συμβούλια της Κωνσταντινούπολης να μπορούν να εκτελούν το έργο τους με ανεξάρτητο, ανοικτό και διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τους διεθνείς εκλογικούς κανόνες και πρότυπα, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας” προειδοποιούν και τονίζουν ότι “από την άποψη αυτή, αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να επεκτείνουν την πρόσκλησή τους σε διεθνείς παρατηρητές, όπως το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να παρακολουθήσουν τις εκ νέου εκλογές”.

“Οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να κηρύξουν εκλεγμένους δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων μη ακατάλληλους να αναλάβουν καθήκοντα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας – παρόλο που οι υποψηφιότητες τους είχαν ελεγχθεί και επικυρωθεί πριν από τις εκλογές – και να δώσουν εντολές δημάρχου στους υποψηφίους έλαβαν το δεύτερο υψηλότερο αριθμό ψήφων, έρχεται σε αντίθεση με τον κεντρικό στόχο μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας για να διασφαλιστεί ότι η βούληση του λαού επικρατεί“, ξεκαθαρίζουν η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση.

“Υπονομεύουν επίσης την εκλογική διαδικασία στην οποία ο Τούρκος λαός έχει επιδείξει τη δέσμευσή του συγκεντρώνοντας τις ψήφους του σε πολύ μεγάλο αριθμό, καθώς και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης”, προειδοποιούν.

πηγή: efsyn – enikos