Τις πρώτες 110 προτάσεις, που θα στηρίζονται σε οκτώ βασικούς πυλώνες, παρουσίασε χθες στη Μαδρίτη ο Πέδρο Σάντσεθ για να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία που θα τον «επαναφέρει» στις 28 Απριλίου στην πρωθυπουργία μαζί με την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο Σάντσεθ στοχεύει επίσης στην ψήφο των μετριοπαθών ψηφοφόρων και των γυναικών, “ξεπερνώντας τη διαλεκτική Αριστεράς – Δεξιάς”, που βλέπουν με ανησυχία τη συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος ή των Πολιτών με το φρανκικών καταβολών Vox ή το αντιφεμινιστικό ντελίριο του Λαϊκού Κόμματος -και του Vox- καλώντας τους να ψηφίσουν για μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηρίζεται στις δυνάμεις της και θα σέβεται τη διαφορετικότητα αφήνοντας στο περιθώριο τους ακροδεξιούς.

Οι Σοσιαλιστές, παρ’ όλο που το οικονομικό τους πρόγραμμα θα συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκαν με ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό πρόγραμμα που θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα της χώρας προτείνοντας νόμους για ίση μεταχείριση των γυναικών στην εργασία, την αντιμετώπιση της παιδικής βίας και της έμφυλης βίας, την ελευθερία της συνείδησης, τα πανεπιστήμια, την ακύρωση των αντιδραστικών προβλέψεων της αντεργατικής μεταρρύθμισης του Μαριάνο Ραχόι, για την ευθανασία, την διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, κατά της εμπορίας ανθρώπων με στόχο να πλήξει την πορνεία, την αλλαγή του νόμου για τον βιασμό και τα σεξουαλικά εγκλήματα και τη μετατροπή της «Ιστορικής Μνήμης», αυτής κατά του φασισμού, σε πολιτική του κράτους για τη “Δημοκρατική Μνήμη”.

Κοινωνικό κράτος

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι Σοσιαλιστές στο κοινωνικό κράτος και την εισοδηματική πολιτική έχοντας προχωρήσει με τη στήριξη της Αριστεράς στη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στη μεταδικτατορική Ισπανία. Αυτή τη φορά οι Σοσιαλιστές προτείνουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα συνδέεται με τη μάχη για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την αύξηση της συμμετοχής του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων και των στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα.

Η συμφωνία του Σάντσεθ με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Unidos Podemos προέβλεπε την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στα 473 ευρώ για το κάθε παιδί, από τα 291 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ οι Σοσιαλιστές στόχευαν στην υιοθέτηση εγγυημένου εισοδήματος για τις 700.000 οικογένειες που έχουν μηδενικά εισοδήματα.

Ο Σάντσεθ προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 1.000 ευρώ τον μήνα, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και τη σταδιακή αύξησή τους ξεκινώντας από την ελάχιστη σύνταξη, ενώ στοιχηματίζει ότι θα ισοσκελίσει το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος στα επόμενα πέντε χρόνια και θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις.

Αποφεύγοντας να περάσει σε λεπτομέρειες υποστήριξε την προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη, όπως και την επιβολή φορολογίας στο Διαδίκτυο, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή προτείνει την κατάργηση του “νόμου – φίμωτρου” του Ραχόι και την ψήφιση ενός νόμου για την ασφάλεια, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα προτείνει ένα καταστατικό για τους δημοσίους υπαλλήλους.

πηγή: ΑΥΓΗ