Εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους… εορτασμούς για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1964 έδωσε ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση για δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο 64χρονος πρώην στρατιωτικός δεν έχει κρύψει ποτέ την υποστήριξή του στη στρατιωτική δικτατορία που ανέτρεψε, στις 31 Μαρτίου 1965, τον πρόεδρο Ζοάο Γκουλάρτ και κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα μέχρι το 1985, όμως η νέα του διαταγή προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα εντός και εκτός Βραζιλία.

«Ο πρόεδρός μας διέταξε το υπουργείο Αμύνης να οργανώσει τους προσήκοντες εορτασμούς για την 31η Μαρτίου 1964», δήλωσε ο στρατηγός ε.α. Οτάβιο Σαντάνα ντο Χέγκο Μπάχος σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι εορτασμοί αφήνοντας τους διοικητές των στρατοπέδων να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπολσονάρο «ο πρόεδρος δεν θεωρεί ότι την 31η Μαρτίου 1964 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα». 

«Θεωρεί ότι η κοινωνία, ενωμένη, διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα, κατάφερε εκείνη την ημέρα με μια κοινή προσπάθεια πολιτών και στρατιωτικών, να ανακτήσει τη χώρα, να την ξαναβάλει στον σωστό δρόμο» επισήμανε για να προσθέσει «εάν δεν συνέβαινε αυτό, σήμερα θα είχαμε εδώ ένα είδος κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλό για κανέναν».

Ο υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας, πρόεδρος, πλέον, της Βραζιλίας έχει επαινέσει αρκετές φορές και τα στρατιωτικά καθεστώτα του Παραγουανού Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989) και του Χιλιανού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990 που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, τραυματισμένους και αγνοούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2016, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής που ενέκρινε την καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ, ο Μπολσονάρο είχε αφιερώσει την ψήφο του στον συνταγματάρχη που ήταν επικεφαλής της ασφάλειας επί χούντας, ενός ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον έξι θανάτους ανθρώπων κατά τη διάρκεια των βασανισμών τους.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία διαπράχθηκαν τουλάχιστον 434 δολοφονίες, ενώ υπήρξαν χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμοί αντιφρονούντων.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών