Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κορυφαίο ιστορικό Σπύρο Ασδραχά, που έφυγε από τη ζωή πριν από ακριβώς έναν χρόνο, συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Στους δύο φορείς άλλωστε ο Σπύρος Ασδραχάς έχει αφήσει το στίγμα του, ως σημαντικός δάσκαλος στα σεμινάρια του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του ΕΙΕ και ως συνιδρυτής με τον Φίλιππο Ηλιού των ΑΣΚΙ, στα οποία επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος.

Στην αφιερωματική εκδήλωση θα χαιρετίσουν η διευθύντρια ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ Χριστίνα Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος των ΑΣΚΙ Ηλίας Νικολακόπουλος. Για τον Σπύρο Ασδραχά, το έργο και τη συμβολή του στην ιστοριογραφία θα μιλήσουν οι ιστορικοί Ευτυχία Λιάτα (διευθύντρια ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ) και Άννα Ματθαίου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και θα συντονίσει η ιστορικός Πόπη Πολέμου. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Από τον χώρο στις ανθρώπινες σχέσεις: Τα κερκυραϊκά φέουδα 15ος-18ος αι. Ένα μάθημα του Σπύρου Ασδραχά» σε σκηνοθεσία του Νίκου Γραμματικόπουλου (ΚΝΕ/ΕΙΕ 1996).

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή και την κυκλοφορία του αφιερωμένου στον Σπύρο Ασδραχά 20ού τεύχους του «Αρχειοτάξιου», της περιοδικής έκδοσης των ΑΣΚΙ, και την ανάρτηση στον ιστότοπο του ΕΙΕ των σεμιναρίων που είχε πραγματοποιήσει την περίοδο 1994-2007.