Με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Νιλ Τσάπμαν, συναντάται το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος. Προδρόμου, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με την εταιρεία, ενόψει των δραστηριοτήτων της που αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά και του ενδιαφέροντός της για το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ.

Και όλα αυτά την ώρα που Τουρκία απειλεί θεούς και δαίμονες γιατί η Κύπρος συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα δικαιώματα της για εκμευτάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία χώρα ή εταιρεία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που είναι στη δικαιοδοσία της , δηλώνει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και υπενθυμίζει ότι σύντομα θα γίνει γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις περιοχές που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι αντικρίζουν “με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

“Αυτή η απόφαση της `Ε/κ διοίκησης αποτελεί την απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση, η οποία δεν λογαριάζει καθόλου την ισότητα των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού, τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα, η ε/κ πλευρά η οποία ήταν η αιτία για να κλείσει η Σύνοδος για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 χωρίς αποτέλεσμα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν εγκατέλειψε τη στάση της, με την οποία αγνοεί την πολιτική ισότητα των Τ/Κ και το γεγονός ότι στο νησί είναι συνιδιοκτήτης”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι “η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως καθορίζεται από τα ΗΕ”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι “με τις νόταμ μας με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2013 γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να γίνει μόνο με την άδεια της χώρας μας. Όπως τονίζεται από την πλευρά μας, η χώρα μας όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια”.

“Η χώρα μας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και κάθε είδους πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων και δραστηριοτήτων γεώτρησης”, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Τελικά, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση γεωτρήσεων σύντομα στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και επίσης στις περιοχές αδειών που έχει παραχωρήσει η ‘τδβκ’ στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου”, προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “υπό αυτό το πλαίσιο, η ‘Ε/κ Διοίκηση της νοτίου Κύπρου’ με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες που μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον, να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής”.

«Κανένα σχόλιο» για ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

“Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ”, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Παρέπεμψε ταυτόχρονα στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ψευδοκράτος: “Διαταράσσουν την σταθερότητα στην περιοχή οι ενέργειες των Ε/κ”

Οι ενέργειες της Ε/κ πλευράς σε ότι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το τεμάχιο 7 διαταράσσουν την σταθερότητα στην περιοχή, ισχυρίζεται σε ανακοίνωση το λεγόμενο “υποργείο εξωτερικών” στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επιμονή της Ε/κ πλευράς για μονομερείς ενέργειες στο θέμα, το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή και κάνει λόγο για παράνομα βήματα που απομακρύνουν τις δύο κοινότητες την ώρα που τα ΗΕ και ο ΓΓ καλούν σε εφαρμογή ΜΟΕ.

Το “υπεξ” επικρίνει την Ε/κ πλευρά ότι αγνοεί τις εκκλήσεις της Τ/κ πλευράς για συνεργασία, όπως αναφέρει, για τους φυσικούς πόρους του νησιού και προσθέτει πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν και στους “δύο λαούς”.

Το “υπεξ” επικρίνει και την διεθνή κοινότητα γιατί δεν αντέδρασε στην μονομερή και παράνομη, όπως την χαρακτηρίζει, ενέργεια των Ε/κ. Αναφέρει ακόμη ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί έναν από τους παράγοντες που εμποδίζουν την επανένωση.

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ενέργεια παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ