Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μίλησε σήμερα 6/9/2018 στον Ρ/Σ REAL FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα.

Ερωτηθείς για το εάν το «κοινωνικό πακέτο» το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι συμφωνημένο με τους εταίρους και για το εάν αντιδράσουν οι αγορές, σημείωσε:

«Οι αγορές έχουν τη δική τους «λογική», αλλά έχει ληφθεί η πρόνοια, είναι το γνωστό μαξιλάρι, ένα ποσό αποθεματικό 20 δισεκατομμυρίων και πλέον. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιλέξει το χρόνο προσφυγής στις αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσει τον αναγκαίο δανεισμό. Οι οποιεσδήποτε ελαφρύνσεις ή μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις δυνατότητες της χώρας. Δεν θα ξεφεύγουν από το αναγκαίο πλαίσιο, προκειμένου να μπορέσει προοδευτικά η οικονομία να ανακάμψει και, σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλίζουν τη συνέπεια της χώρας έναντι των εταίρων».

Ερωτηθείς για την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία ότι μπαίνουμε σε μία προεκλογική εκστρατεία που θυμίζει τη δεκαετία του ΄80, που τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η οξεία πόλωση και η παροχολογία, τόνισε:

« Δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η επιστροφή στο παρελθόν στο οποίο αναφερθήκατε. Η πόλωση κυριαρχεί και η εκτίμησή μου είναι ότι η πόλωση θα είναι το στοιχείο που θα μας συνοδεύει από σήμερα μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών. Των αυτοδιοικητικών, των ευρωεκλογών και των εθνικών, που όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός θα είναι με το τέλος της προβλεπόμενης συνταγματικής θητείας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε παρατήρηση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν επιλέξει την πόλωση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισήμανε:

«Δεν θέλω ούτε να συμψηφίσω ούτε να ισορροπήσω το λόγο μου. Θέτω όμως ένα ερώτημα ρητορικό: Έχετε συναντήσει στο πρόσφατο ή στο πιο μακρινό παρελθόν, τέτοια επίθεση από την αντιπολίτευση, μείζονα ή ελάσσονα; Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε, εάν εξαιρέσουμε την περίοδο της δεκαετίας του ΄80 που είχε άλλα χαρακτηριστικά, μία αδυσώπητη αντιπολίτευση η οποία δυστυχώς δεν γίνεται επί της ουσίας των προβλημάτων, όλων δηλαδή εκείνων των ζητημάτων που αφορούν τη χώρα μας, την κοινωνία και την οικονομία .Πρόκειται για μία αντιπολίτευση που τείνει να γίνει και εξωθεσμική. Δεν έχω συναντήσει άλλη φορά να διατυπώνονται αντιπολιτευτικά σχόλια ή αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση, σε θέματα που πολλές φορές αγγίζουν και τα όρια του τραγελαφικού. Αναφέρομαι σε θέματα που έχουν σχέση με τη Δημοκρατία επί της ουσίας. Έχουμε διαστρέβλωση συγκεκριμένων στοιχείων, μία τακτική που επιλέγει η αντιπολίτευση προκειμένου να πολεμήσει, να διώξει αυτήν την κυβέρνηση. Θα ήθελε να φύγει η κυβέρνηση χθες, προχθές, σήμερα ή αύριο. Εδώ φθάσαμε στο σημείο να ακούμε «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πάει από κει που ήρθε». Και το ερώτημά μου και πάλι ρητορικό: Από πού ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήρθε στην κυβέρνηση με την ψήφο του Ελληνικού Λαού; Δεν ήρθε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες θέσεις; Το «να πάει από κει που ήρθε», παραπέμπει σε άλλα πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ μακρινά, πάρα πολύ σκοτεινά. Είναι κακό για όλους να επιλέγει η αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί τέτοιες αναφορές».

Ερωτηθείς για το εάν η συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Κουβέλης, σημείωσε:

«Στη χώρα μας όπως έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω σταθερά, διαμορφώνονται εκ των πραγμάτων δύο πόλοι. Ο ένας πόλος είναι νεοφιλελεύθερος, βαθιά συντηρητικός, δυστυχώς πολλές φορές και με επένδυση ακροδεξιών επιλογών και από την άλλη ένας προοδευτικός πόλος. Στον προοδευτικό πόλο συντάσσονται ή πρέπει να συνταχθούν και δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται και στη σοσιαλδημοκρατία και στην κεντροαριστερά, στη βάση όμως του περιεχομένου των δύο αυτών πολιτικών όρων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η επιλογή του πρωθυπουργού να διευρύνει-με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- το νέο κυβερνητικό σχήμα».

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «με δεδομένη την πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα», ο Φ. Κουβέλης, τόνισε:

«Πρέπει να υπάρξουν οι δυνατότητες συνεργασίας. Το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι το ίδιο με το πεδίο που αναφέρεται στο κοινοβούλιο, στην κυβέρνηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο χρήσιμο και ωφέλιμο αποτέλεσμα. Αυτές οι συνθέσεις πρέπει να γίνουν και θεωρώ ότι είναι δυνατόν να γίνουν».