Με κάθε επισημότητα, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στον Χορτιάτη ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στη μνήμη των 149 θυμάτων από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, ξεκίνησαν την Παρασκευή με την 15η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης και κορυφώθηκαν με το Αρχιερατικό Μνημόσυνο.

Στο Μνημόσυνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ενώ στη συνέχεια επακολούθησε το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του χαρακτήρισε πραγματική θηριωδία τα γεγονότα που συντελέστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στον Χορτιάτη. «Είναι μια ημέρα μνήμης και διδαχής», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων. «Για εμάς τους Έλληνες είναι κάτι που παραμένει  ζωντανό, όχι ως πράξη εκδίκησης εκείνων που διέπραξαν το έγκλημα. Η μνήμη είναι εκείνη η οποία μας διδάσκει  και ο συμβολισμός ότι τα διεκδικούμε δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά ζήτημα αρχής και ζήτημα του κοινού μας ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Γιατί κάθε έθνος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των δικών του προγόνων  και αυτών που διέπραξαν για να μην διαπραχθούν ποτέ ξανά», σημείωσε  ο κ. Παυλόπουλος.   «Για αυτό λέμε και επαναλαμβάνουμε: Οι απαιτήσεις μας για κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις είναι  νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.  Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα παραγραφής», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει. «Δεν μπορεί να μη βλέπουμε στην Ευρώπη όλα αυτά τα μορφώματα που ξεπηδούν ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού που αγγίζουν ξανά τα όρια του ναζισμού και τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Το αυγό του φιδιού ανοίγει ξανά και πρέπει να δούμε τι είναι εκείνο που οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις. Η βασικότερη αιτία σε μια περιοχή όπως η Ευρώπη είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε κοιτάξει τον άνθρωπο όσο θα έπρεπε, την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος σε μια ομιλία που ο ίδιος την χαρακτήρισε ως κατάθεση ψυχής.