Η Αθήνα εφαρμόζει τα -όσο το δυνατόν- πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, και οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη.

Το παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ιστότοπο του Guardian, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται «σε μέρος που για προφανείς λόγους, θα παραμείνει άγνωστο».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απελευθέρωση των στρατιωτικών, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, απείλησε ευθέως ότι οι υπηρεσίες της χώρας του θα προχωρήσουν στην απαγωγή τους και στη μεταφορά τους στην Τουρκία για να δικαστούν. Όπως δήλωσε με προκλητικότητα, «Θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Μιλώντας στον Guardian, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε με νόημα ότι η Αθήνα εφαρμόζει αυστηρά μέτρα προστασίας, καθώς «δεν έχουμε ξεχάσει τι συνέβη στην περιοχή μας πριν από λίγους μήνες». Ο Έλληνας αξιωματούχος αναφερόταν στο Κόσοβο, όπου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν στην απαγωγή έξι Τούρκων πολιτών, τους οποίους επίσης κατηγόρησε η κυβέρνηση Ερντογάν ως οπαδούς του Γκιουλέν.

Εξάλλου, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, ενώ κλιμακώνει τις προκλητικές δηλώσεις και τις εντάσεις με την Αθήνα, εν τω μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην αύξηση των περιστατικών τουρκικών παραβιάσεων από αέρος και θαλάσσης, με τους γείτονες να ενισχύουν τις πολεμικές δυνάμεις τους στο Αιγαίο, στέλνοντας πολεμικά πλοία στις δυτικές ακτές της.

Τα «πολλά πλοία που μεταφέρθηκαν» στην περιοχή και τα μαχητικά αεροσκάφη «που κινούνται με τρελές ταχύτητες» αυξάνουν την πιθανότητα ενός «ατυχήματος», προειδοποίησε ο Έλληνας αξιωματούχος στον Guardian.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών