Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι τα μέτρα υπέρ του προστατευτισμού που αναμένεται να λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ζημιώσουν και την αμερικανική οικονομία.

«Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη φύση τους θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο χώρες εκτός των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων των τομέων της μεταποίησης και των κατασκευών που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες αλουμινίου και χάλυβα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του ΔΝΤ.

«Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για να περιορίσουν τα εμπόδια στον τομέα του εμπορίου και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους χωρίς να προσφύγουν σε τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα» συμπλήρωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Αναλυτές εκτιμούν πως η επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο θα φέρει απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί η απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η Ευρώπη διαμηνύει πως θα ληφθούν αυστηρά αντίμετρα. Η Κομισιόν χαρακτήρισε τους δασμούς «κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμεί με προστατευτισμό»

«Εάν το δούμε ιστορικά, γιατί ήδη έχει συμβεί το ίδιο το 2002, θα καταλήξει σε απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Αυτό το είδαμε το 2004 με 200.000 θέσεις εργασίας χαμένες στην Αμερική, ως αποτέλεσμα των μέτρων προστατευτισμού στον χάλυβα που είχε λάβει η κυβέρνηση Μπους», αναφέρει η Αράντχα Γκονζάλες, εκτελεστική διευθύντρια του ΙΤC.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα για τις ΗΠΑ Από την Ευρώπη προέρχεται το 20% των αμερικανικών εισαγωγών αξίας περίπου 6,8 δισ. δολαρίων.

«Εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς, τότε μπορει η τιμή παγκοσμίως να μειωθεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο στους εισαγωγείς χάλυβα παρά σε όσους βασίζονται στην τοπική παραγωγή. Συνεπώς από την άποψη αυτή, αντιλαμβάνομαι πως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση θέλουν να ληφθούν μέτρα διασφάλισης», τονίζει ο Έρικ Βαν Ντερ Μάρελ από Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας.

Το πλήγμα προβλέπεται μεγάλο για τη Γερμανία, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης σήμερα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν στο παγκόσμιο πλεόνασμα παραγωγής που έχει δημιουργηθεί λόγω Κίνας. Το κάνουν όμως με λάθος τρόπο. Δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο η ΕΕ. Από αυτήν την οπτική είναι σωστά τα ευρωπαϊκά μέτρα που στρέφονται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν εναρμονίζονται μαζί τους, καθώς τότε θα κάναμε τα ίδια λάθη τα οποία κάνει τώρα ο πρόεδρος Τραμπ», εκτιμά ο Άξελ Έγκερτ, Γενικός Διευθυντής της EUROFER

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , euronews