Με συντριπτική πλειοψηφία το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο ενέκρινε τη συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η καγκελάριος ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ΕΕ.

«Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη, νέα δυναμική για τη Γερμανία, μια νέα συνοχή για τη χώρα μας», αυτό ήταν το σύνθημα του έκτακτου συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι τρεις προτάσεις είναι άλλωστε και ο τίτλος της συμφωνίας των 177 σελίδων για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες. Μιλώντας στους συνέδρους στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «καλό πρόγραμμα για τη Γερμανία» το οποίο εγγυάται την εφαρμογή μιας πολιτικής που εκφράζει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως η συμφωνία εμπεριέχει σειρά μέτρων που στηρίζουν τις οικογένειες, ότι προβλέπει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα αλλά και βελτιώσεις σε σειρά κοινωνικών θεμάτων. Σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική «μηδενικής ανοχής». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι θα καταπολεμηθούν ο λαϊκισμός και ο αντισημιτισμός. «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία» τόνισε για να προσθέσει πως δεν έχει σημασία «αν η αντισημιτική δημαγωγία προέρχεται από μουσουλμάνους μετανάστες, από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ή από την ακροαριστερά.»

Πρωτοβουλίες για την ΕΕ

Αναφερόμενη στις σημαντικές απώλειες του κόμματος της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη πως οι αιτίες ήταν ένα αίσθημα δυσφορίας από το οποίο διακατέχονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και αφορά τη λειτουργία κρατικών θεσμών αλλά και την αβεβαιότητα για τις συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων και την επάρκεια της ΕΕ να ανταποκριθεί σε διεθνείς προκλήσεις. Η καγκελάριος έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα στην ΕΕ με μεγαλύτερη οικονομική δυναμική και περισσότερες καινοτομίες. Σε πολλούς τομείς η Ευρώπη είναι «αδύναμη και αργή», συμπλήρωσε, και ότι αυτό ισχύει προπαντός στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, την αμυντική και εξωτερική πολιτική και σε θέματα ασφαλείας.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους φόβους στο κόμμα της για την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει στην Ευρωζώνη την ίδια πολιτική όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: αντίτιμο για την παροχή αλληλεγγύης σε κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη, θα είναι η υλοποίηση δεσμευτικών μέτρων.

πηγή: DW