Κάλεσμα σε πολεμική ετοιμότητα απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, όπου έχει σταλεί εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό και ζήτησε οι έφεδροι – αρχικά- να είναι σε ετοιμότητα.

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του στην πόλη Kahramanmara της νοτιονατολικής Τουρκίας ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και αν κληθεί ο λαός μας με φύλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει, με πρώτο εμένα».

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης ο Τούρκος πρόεδρος τίθεται αρχιστράτηγος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του ανέφερε πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας φτάνει τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να θυμίσει πως η έκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν 18 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αναστάτωση καθώς εκατομμύρια Τούρκοι άρχισαν να ψάχνουν στο διαδίκτυο για τα φύλα πορείας τους και για το πού θα πάνε σε περίπτωση επιστράτευσης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού κράτους.

πηγή: cnn.gr