Έπειγουσα προειδοποίηση στην Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Ξεκάθαρο και αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» ανέφερε ο κ.Τουσκ για να συμπληρώσει σε αυστηρό τόνο:

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου».

«Με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη,​ θέσαμε το θέμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος», είπε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.