Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ οποιαδήποτε νέα εποπτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα «ως κανονική χώρα», δήλωσε την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) ο Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε εκδήλωση της EURACTIV σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με συντονιστή τον business editor, Jorge Valero, ο κ. Μοσκοβισί αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε σενάριο ενός «εκβιαστικού» προγράμματος για την Ελλάδα μετά την πολυαναμενόμενη έξοδο από το τρέχον σχέδιο διάσωσης το καλοκαίρι.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί «προληπτική  πιστωτική γραμμή» στο τέλος του προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε «όχι».

«Δεν πρέπει να προκύψει τίποτα που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το εν λόγω πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει να έχουμε μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μια εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης, φυσικά με πλήρη δικαιώματα και πλήρη καθήκοντα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες εκκλήσεις για «προληπτική πιστωτική γραμμή» μετά το τέλος του σχεδίου διάσωσης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την μείωση του κόστους δανεισμού, παρόλο που ένα τέτοιο πλαίσιο θα επιφέρει πιθανώς νέες συνθήκες για τη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και αντ’ αυτού επιθυμεί ένα  «διάλειμμα» από τους δανειστές.

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει, επίσης, ότι η προληπτική πίστωση δεν είναι απαραίτητη καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία ενός προστατευτικού «cash-buffer», δήλωσε η κυβέρνηση.

πηγή: euractiv