Απέρριψε τις προτάσεις για τη δημιουργία εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας ότι η μόνη επιλογή είναι η πλήρης ένταξη της χώρας.

Η ΕΕ πρέπει να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» όσον αφορά την Τουρκία, δήλωσε ο Ερντογάν στην εφημερίδα La Stampa της Ιταλίας, πριν από την άφιξή του στη Ρώμη το βράδυ της Κυριακής.

«Η ΕΕ εμποδίζει την πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις και θεωρεί ότι η έλλειψη προόδου οφείλεται σε εμάς. Είναι άδικος αυτός ο ισχυρισμός», τόνισε.

«Θέλουμε πλήρη ένταξη. Οι υπόλοιπες επιλογές δεν είναι ικανοποιητικές».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η χώρα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, παρέχοντας «ασφάλεια και σταθερότητα» στην ήπειρο.

Αναφορικά με την επιχείρηση στη Συρία, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι «Οι τουρκικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Αφρίν, για να συγκρουστούν με τις κουρδικές ένοπλες ομάδες. Δεν έχουμε προβλήματα με τους Κούρδους της Συρίας, πολεμούμε μόνο τους τρομοκράτες και έχουμε δικαίωμα να το πράξουμε».

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ιταλία περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Sergio Mattarella.

Τέλος, η Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ενδέχεται να λάβει χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας.

πηγή: euractiv