Ο Κροατοβόσνιος στρατιωτικός, ο οποίος δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακούγοντας ότι η καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη επικυρώθηκε από το δικαστήριο, ήπιε ένα υγρό το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν δηλητήριο, με αποτέλεσμα την άμεση διακοπή της διαδικασίας και την μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ο Πράλιακ ήταν ένας από τους έξι πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατοβόσνιων οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Η αρχική καταδίκη του σε 20 χρόνια φυλακή για εγκλήματα κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων στο ανατολικό Μόσταρ, στην Ερζεγοβίνη, του επιβλήθηκε το 2013.  Ακούγοντας τον δικαστή να ανακοινώνει ότι η ποινή διατηρείται νωρίτερα σήμερα στη Χάγη, ο Πράλιακ φάνηκε να κάνει μια κίνηση και αναφώνησε: «Ήπια δηλητήριο».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε αμέσως να πέσουν οι κουρτίνες στα τζάμια της αίθουσας και να κληθεί αμέσως ασθενοφόρο. Ο Κροάτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και κατέληξε ύστερα από λίγες ώρες.

Σημειώνεται ότι οι εφέσεις των έξι Κροατοβόσνιων ηγετών είναι οι τελευταίες τις οποίες θα εξετάσει το ειδικό διεθνές δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

πηγή: left.gr