Την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN της επόμενης Τρίτης στη μαύρη λίστα των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σήμερα κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

«Την Τρίτη ελπίζω να αποφασιστεί, να συνταχθεί και να δημοσιευθεί ο κατάλογος αυτός. Η αξιοπιστία του καταλόγου θα αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες των κρατών-μελών» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προειδοποιώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή θα το «καταγγείλει».

Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε ότι η εν λόγω «μαύρη λίστα» προωθείται εδώ και δύο χρόνια από την Επιτροπή, ωστόσο, είναι οι ειδικοί των κρατών-μελών που εργάζονται πάνω σε αυτήν, πραγματοποιώντας ελέγχους σε 92 χώρες, και οι υπουργοί τους αυτοί που θα αποφανθούν. «Ελπίζω η πολιτική απόφαση να μην είναι τόσο πολιτική» είπε ο ίδιος. Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» που έχει ήδη καταγραφεί, καθώς ορισμένες τρίτες χώρες άλλαξαν τη νομοθεσία τους για να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και οι μισές από τις χώρες δεσμεύθηκαν να το πράξουν το 2018. «Εν ολίγοις, υπάρχει μια δυναμική και ο κατάλογος αυτός είναι ήδη το πρώτο εργαλείο που δείχνει την ευρωπαϊκή ηγεμονία στον τομέα της φορολογίας: πιέζουμε τις τρίτες χώρες να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις μας», σημείωσε.