Μαζικό «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας είπαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Η νέα εβδομάδα αναμένεται να φέρει τους ηγέτες των αποσχιστών και τον Κάρλας Πουτζντεμόν αντιμέτωπους με ποινικές διώξεις.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας έχει προαναγγείλει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας.

Στη διαδήλωση της Κυριακής σημειώθηκαν και περιορισμένης έκτασης επεισόδια, όταν μερίδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στην έδρα της καταλανικής κυβέρνησης.

«Η μαζική διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ισπανίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας δύσκολης εβδομάδας. Από πολιτικής πλευράς θα πρέπει να δούμε τις κινήσεις των αποσχιστικών κομμάτων της Καταλονίας και από νομικής τις πρώτες διώξεις εις βάρος όσων θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας», μεταδίδει από τη Βαρκελώνη ο ανταποκριτής του euronews, Πάκο Φουέντες.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας ενδέχεται να αψηφήσει για ακόμα μια φορά τη Μαδρίτη πηγαίνοντας στο γραφείο του. Ο ίδιος πάντως, έσπευσε να σχολιάσει με νόημα τη νίκη της ομάδας της ιδιαίτερης πατρίδας του επί της Ρεάλ για το ισπανικό πρωτάθλημα.

«Η νίκη της Ζιρόνα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο είναι ένα παράδειγμα για πολλές άλλες καταστάσεις», ανέφερε στο Twitter o Κάρλας Πουτζντεμόν.

Σε δημοσκόπηση της El Pais πάντως, τα καταλανικά αποσχιστικά κόμματα χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα αμφίρροπη την αναμέτρηση του Δεκεμβρίου.

πηγή: euronews