Το σχέδιο νόμου της τελευταίας στιγμής με σκοπό να καταργηθεί ο νόμος του τέως αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση —γνωστό ως Obamacare— έμοιαζε νεκρό τη Δευτέρα, μετά τη διαφωνία τριών γερουσιαστών της πλειοψηφίας, που σηματοδότησε άλλη μια αποτυχία της προσπάθειας να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που υπόσχονταν επί επτά χρόνια οι ρεπουμπλικάνοι και αποτέλεσε μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τον Τζον Μακέιν και τον Ραντ Πολ, η Σούζαν Κόλινς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κι αυτή αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου, με μια σκληρή ανακοίνωσή της, στην οποία έκανε λόγο για ένα προχειροφτιαγμένο νομοσχέδιο, που θα είχε βαριές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

Η Κόλινς κατέληξε σε αυτή την απόφαση παρότι οι εισηγητές του νέου σχεδίου νόμου, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Μπιλ Κάσιντι, της προσέφεραν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το Μέιν—την πολιτεία της—και την Αλάσκα.

Η αριθμητική στη Γερουσία είναι αδυσώπητη για τον Τραμπ, ο οποίος έχει προτρέψει αναρίθμητες φορές τα μέλη του σώματος αυτού του Κογκρέσου «να ξεφορτωθούν» το Obamacare. Καθώς οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 52 έδρες από τις 100, αυτά τα τρία όχι, ενώ απομένει ένας μήνας πριν παρέλθει η προθεσμία, σημαίνουν πως η ψηφοφορία, που οι ηγέτες των ρεπουμπλικάνων ήθελαν να γίνει εντός της εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του οικονομικού έτους 2017, δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη γι’ αυτούς.

«Είναι θλιβερό», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο στην Αλαμπάμα, υπενθυμίζοντας ότι τα κομματικά στελέχη των ρεπουμπλικάνων του υπόσχονταν ότι θα είχε ένα νομοσχέδιο στο γραφείο του για την κατάργηση του Obamacare «την πρώτη μέρα» της θητείας του. Επιτέθηκε ιδίως στον Τζον Μακέιν, το «όχι» του οποίου είχε ήδη καταρρίψει μια πρώτη νομοθετική απόπειρα τον Ιούλιο: «ο Μακέιν έδωσε ένα αληθινό χαστούκι στο ρεπουμπλικανικό κόμμα», υποστήριξε. «Χωρίς τον Τζον Μακέιν, θα είχαμε ήδη τη μεταρρύθμισή μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ