Με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουδαπέστη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά θέματα, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να σημειώνει ότι η συζήτηση «έγινε σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις».

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη σημασία της ευρωπαϊκής τους προοπτικής (σύγκληση συνόδου Ε.Ε. Δυτικών Βαλκανίων), την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ενώ μίλησαν και για τη διεξαγωγή ενός διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Στο παραπάνω πλαίσιο, φέρεται να συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαλόγου των βαλκανικών χωρών της Ε.Ε. με τις χώρες του Βίζενγκραντ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε σκληρά και «στον τομέα της Υγείας από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν», αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα εν μέσω δύο κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής.

Επίσης, λίγο πριν αναχωρήσει από την ουγγρική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουδαπέστη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός τού είπε πως έχουν γίνει κάποια έργα στο ομώνυμο χωριό. «Το Μπελογιάννης και τα μάτια σου, του είπα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών