Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις απείλησε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της ισχυρότερης μέχρι σήμερα πυρηνικής δοκιμής της.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

N. Κορέα: Πραγματοποίησε προσομοίωση χτυπήματος στην Πιονγκγιάνγκ

έα κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή μετά την επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ.

Ως απάντηση, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση προσομοίωσης χτυπήματος στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κόρεας, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους – εδάφους και μαχητικά F 15.

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συναντάνται σήμερα με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, ενώ εξετάζει τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με χώρες που διατηρούν οικονομικούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν θα υπάρξει στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος τους Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «θα δούμε».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews