Ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο επισκέφτηκε σήμερα λιμάνι της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο υλοποίησης τακτικής επίδειξης αμυντικής ισχύος κι ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας πυραυλικής ή πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

Σήμερα συμπληρώνονται 85 έτη από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας και το καθεστώς της Πιονγιάνγκ συνήθως αξιοποιεί παρόμοιες επετείους για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών ή δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων. Πληροφορίες από τη Νότια Κορέα γνωστοποίησαν νωρίτερα σήμερα τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης με πυρά πυροβολικού στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει άμεση επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Η επίσκεψη του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS Michigan ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας και καθώς πραγματοποιούσαν συνάντηση οι εκπρόσωποι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής από την κλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα. Από την συνάντηση αυτή των απεσταλμένων των τριών χωρών για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Πιονγιάνγκ, που έγινε στο Τόκιο, γνωστοποιήθηκε ότι αναζητήθηκαν τρόποι για την ουσιαστική συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή δυσάρεστη κατάσταση με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αποφυγή χρήσης στρατιωτικών μέσων. Τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης, καθώς θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν άμεσα τις σοβαρές συνέπειες ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

Το USS Michigan είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πυραύλους τύπου “κρουζ”, που μπορούν να πλήξουν χερσαίους στόχους.
Ωστόσο, παρά το πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον ΟΗΕ την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας τη Βόρεια Κορέα “παγκόσμια απειλή” και “ένα πρόβλημα που πρέπει τελικά να επιλύσουμε”. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο χαρακτήρισε “απαράδεκτο”.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου έγιναν στη διάρκεια συνάντησης του με τους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την επιβολή επιπρόσθετων και πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα” τόνισε ο Τραμπ.