Η Κίνα έκλεισε το πρώτο κρατικό εργοστάσιο ελεφαντουργίας, σε μία κίνηση που ίσως αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα προς την αποτροπή της εξαφάνισης των ελεφάντων.

Συνολικά, η Κίνα θα κλείσει 67 αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και πώλησης ελεφαντόδοντου, συμπεριλαμβανομένων των 12 εκ των 35 εργοστασίων ελεφαντουργίας που διαθέτει, καθώς και αρκετές δεκάδες από τα 130 καταστήματα λιανικής πώλησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Κρατική Δασικής Διοίκησης της χώρας, η οποία επιβλέπει θέματα εμπορίου άγριας ζωής. Τα υπόλοιπα αναμένεται να κλείσουν πριν από το τέλος του έτους.

Η κινεζική αγορά είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της λαθροθηρίας ελεφάντων στην Αφρική, η οποία έχει υποστεί μια μαζική μείωση του αριθμού των ελεφάντων τα τελευταία χρόνια. Περίπου 30.000 ελέφαντες σκοτώνονται από λαθροκυνηγούς κάθε χρόνο, και με το ρυθμό αυτό οι ελέφαντες θα εξαφανιστούν μέσα σε μόλις λίγες γενιές, αν δεν αλλάξει κάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τιμής του ελεφαντόδοντου στις αγορές της Κίνας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, οι τιμές έχουν μειωθεί από 2.100 δολάρια ανά κιλό στις αρχές του 2014, στα 730 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράγοντες πίσω από την πτώση της τιμής περιλαμβάνουν την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι άνθρωποι να είναι σε θέση να αγοράσουν οικονομικά αγαθά πολυτελείας, καθώς και την καταστολή της διαφθοράς που αποθαρρύνει την αγορά ακριβών αντικείμενων από ελεφαντόδοντο ως «χάρες» για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Αυτά τα κλεισίματα αποδεικνύουν ότι η Κίνα προσπαθεί σοβαρά να καταργήσει σταδιακά το εμπόριο ελεφαντόδοντου και να βοηθήσει τον αφρικανικό ελέφαντα» δήλωσε ο Πίτερ Νάιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ WildAid, σε δελτίο τύπου.